35 MILLIÓ FORINT A DAGANATOS BETEG GYERMEKEK REHABILITÁCIÓJÁRA

Rehabilitációs infrastruktúráját fejleszti a Gyermekonkológiai Hálózat a Létrehozó támogatásából


Budapest, 2006. december 15. - Dobrev Klára, a Magyar Köztársaság Miniszterelnökének felesége, Dr. Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium Államtitkára valamint számos neves közéleti személyiség jelenlétében adott át 35 millió forintos támogatást az idei "Tegyünk együtt a gyermekekért" (TEGY) program keretében a Létrehozó a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat számára. A támogatásból a Hálózat 4 budapesti és 6 vidéki gyermekonkológiai és rehabilitációs központja elsősorban rehabilitációs infrastruktúráját fejleszti, valamint életmentő orvosi eszközöket vásárol. Az immár 5. éve sikeresen megvalósuló (TEGY) program keretében a Létrehozó eddig közel 160 millió forint gyűjtött össze és utalt át a Hálózat számára. Az idei TEGY program során egy rendhagyó kezdeményezés is megvalósult. Több, mint 100.000 kézlenyomattal, 5 magyar város több mint 3.500 lakosának összefogásával elkészült a világ legnagyobb, 1.800 négyzetméter alapterületű kézzel festett képe. Az óriás kép, amely Varga Krisztina 10 éves sármelléki daganatos beteg kislány rajzának felhasználásával készült, jól szimbolizálja a daganatos beteg gyermekek rehabilitációjához szükséges társadalmi összefogást. A rendhagyó műalkotást a Guinness World Record's is regisztrálta. A TEGY program médiatámogatói a TV2 és a Danubius Rádió voltak.

A Létrehozó 1999-ben indított útjára a "Tegyünk együtt a gyermekekért" (TEGY) elnevezésű társadalmi célú támogató keretprogramját. A kezdeményezés támogatottja immár 5 éve a daganatos beteg gyermekek gyógyítását és rehabilitációját ellátó Magyar Gyermekonkológiai Hálózat.

A Hálózat számára kiemelkedő értéket képvisel nemcsak a TEGY program által a rehabilitációra átadott támogatás, de a programot övező társadalmi figyelem is, hiszen egy daganatos beteg kisgyermek felépülése 9-10 hónapig tart, azonban a gyermekek rehabilitációja, a mentális és fizikai stressz hatásainak feloldása akár 5-7 évig is elhúzódhat. Ez a munka nagyon sok erőfeszítést, lelki energiát és kitartást igényel mindenkitől, aki azért dolgozik, hogy a Magyarországon valamilyen tumoros megbetegedéssel kezelt közel 2.000 kisgyermek meggyógyuljon.

"A súlyosan beteg gyermekek gyógyulásához számos "segítő kézre", a szülők, az orvosok, a nővérek, a terapeuták, az egészségügyi intézmények valamint a vállalati, a civil és a kormányzati szféra összefogására van szükség." - mondta Dobrev Klára, a TEGY program záróünnepségén. "Mi, akik ma itt vagyunk, képviseljük a társadalom szinte valamennyi szegmensét. Az a közös bennünk, hogy mindannyian teszünk és a jövőben is tenni kívánunk egy nemes ügyért, a daganatos betegségek megelőzéséért illetve a gyermekek rehabilitációjáért." - tette hozzá Dobrev Klára.

"Ebben a társadalmi összefogásban a vállalatok súlyuknál és kapcsolatrendszerüknél fogva a katalizátor szerepét tölthetik be. Nagyon örülök annak, hogy a TEGY program, amelynek vállalatunk több, mint fél évtizede kezdeményezője, valódi társadalmi összefogás révén képes hozzájárulni a daganatos beteg gyermekek rehabilitációjához." - mondta Cécile Cellier a Létrehozó ügyvezető igazgatója a Miniszterelnök feleségének szavaihoz kapcsolódva.

Ennek az összefogásnak a bizonyítéka a Létrehozó által az idén megvalósított "Érintés Napja" is, amely Magyarország első társadalmi célú rekordkísérlete volt. A vállalat a TEGY program keretében áprilisban, a "Legszebb álmom" elnevezéssel rajzpályázatot hirdetett daganatos beteg gyermekeknek. A pályázatot Varga Krisztina 10 éves sármelléki kislány nyerte meg. Krisztina rajzát felnagyították, a színek helyén pedig halvány vonalak jelezték, hogy milyen színeknek kellett a helyükre kerülniük.

Az 1.800 négyzetméteres rajzot 5 részre, egyenként 360 négyzetméteres darabokra osztották, így a világ legnagyobb kézzel festett képét 5 magyar város lakosai festhették ki a saját kezükkel. A május 4-én indult idei "Tegyünk együtt a gyermekekért" program keretében Debrecen és Szombathely lakosai május 27-én, Pécs és Szeged lakosai június 3-án, a budapestiek pedig június 10-én képenként kb. 15.000 tenyérlenyomattal festették ki az óriás műalkotás rájuk eső hányadát. Az elkészült kép Guinness Rekord lett, amelyet a Guinness World Records hivatalosan is elismert.

"A daganatos beteg gyermekek az egészséges és teljes életről álmodnak. Az idei TEGY program legfőbb értéke az, hogy a már felépült daganatos beteg gyermekekkel együtt tett a most daganatos betegségekben szenvedő gyermekekért, reményt és a gyógyulás lehetőségét mutatva be ezzel nekik." - mondta Prof Dr. Kiss Csongor, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke, a 35 millió forintos támogatás átvételekor.

Az elmúlt 5 évben a TEGY program keretében a Létrehozó közel 160 millió forinttal támogatta a Magyar Gyermekonkológiai Hálózatot. A támogatásból a Hálózat 10 gyermekonkológiai és rehabilitációs központja számos infúziós pumpát és betegfigyelő monitort vásárolt, járóbeteg ellátásának higiénés körülményeit fejlesztette, mindemellett pedig minden évben megrendezésre kerültek olyan, úgynevezett rehabilitációs események, amelyeken a gyermekek szüleikkel együtt játszhattak és programokon vehettek részt.

Idén a Létrehozó május 15-től forgalmazza Magyarország első társadalmi célú márkáját, a TEGY Rudit, melynek teljes hasznát a daganatos beteg gyermekek rehabilitációjára fordítja és minden egyes eladott termék után 3 forintot adományoz erre a jótékony célra.

A "Tegyünk együtt a gyermekekért" program kedvezményezettjei a Semmelweis Egyetem I. és II. számú Gyermekklinikája, a Madarász utcai Gyermekkórház, a Heim Pál Gyermekkórház, a Debreceni Egyetem Gyermekklinikája, a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikája, a Miskolci B-A-Z Megyei Kórház onkológiai központja, a Szegedi Tudományegyetem onkológiai központja, a Szombathelyi Vas Megyei Kórház onkológia osztálya valamint a bakonyszücsi Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona.

2006-ban a TEGY program elvi támogatói között a következő magánszemélyeket és intézményeket köszönthette a Létrehozó:

Vitray Tamás, a TEGY program civil fővédnöke, Dr. Totth Gedeon, Főiskolai Adjunktus, a TEGY program CRM szakmai fővédnöke, Szentpéteri Csilla, zongoraművész, Egerszegi Krisztina, olimpiai bajnok úszó, Csisztu Zsuzsa, sportriporter, Kiki - Patkó Béla, zenész, DJ Dominique - Várkonyi Attila, műsorvezető, Rókusfalvy Pál, producer.

Miniszterelnöki Hivatal, Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium, Oktatási Minisztérium, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata.
 

Gyermekeink jövőjéhez nagymértékben hozzájárulhat a klímasemlegesség is. A napelem egy remek választás akkor, ha magunknak szeretnénk megtermelni a szükséges energiát otthonunk ellátására.