A daganatos gyermekbetegségekről

A rehabilitáció folyamatában egyre nagyobb hangsúly helyeződik az aktív kezelések befejezése utáni időszakra. A rehabilitációban résztvevő szakemberek tevékenységének ebben a periódusban legfontosabb célja az, hogy a hosszú, akár évekig elhúzódó, fájdalmas kezelések befejeztével a gyermekek újra megtalálják helyüket egészséges társaik között, megtanuljanak együtt élni megváltozott képességeikkel, és el tudják fogadni esetlegesen, pl.: egy csonkító műtétet követően megváltozott testüket.

Bakonyszűcsön 1989 óta működik a Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona, amely elsősorban a gyógyult, ún. hosszan túlélő daganatos beteg gyermekek rehabilitációját végzi. Az Otthon legfontosabb célkitűzése a beteg és felépülő gyermekek szociális kompetenciájának erősítése, valamint énerejük növelése. Az Otthonban kialakuló közösség elősegíti a gyermekek betegségtől megviselt testének és fizikumának elfogadtatását, serkenti a kreativitásukat, bátorítja, aktivizálja őket és családjaikat, ezzel támogatva a már gyógyult kis páciensek visszailleszkedését az egészségesek világába. Az Otthon a fiatalok pályaválasztását és iskoláztatását ösztöndíjakkal is segíti. Az Otthon nemcsak daganatos betegeket és azok családjait fogadja egész évben, de otthont ad más krónikus betegségben - pl.: neurológiai betegségek, cukorbetegség - szenvedőknek is.

Jelenleg a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat országos rehabilitációs programja eredményes működésének záloga az odaadó, kitartó, lelkes gondozók munkája. A Hálózat pályázatok útján folyamatosan anyagi forrásokat keres, mivel a hatékonyabb rehabilitációs munkát sajnos finanszírozási nehézségek gátolják.

1. oldal

2. oldal

 

Gyermekeink jövőjéhez nagymértékben hozzájárulhat a klímasemlegesség is. A napelem egy remek választás akkor, ha magunknak szeretnénk megtermelni a szükséges energiát otthonunk ellátására.