menu footer
tegy content head

Hírek, események

2010. 07. 26.
VILÁGBAJNOKOK TALÁLKOZTAK A DAGANATOS BETEG GYEREKEKKEL

Budapest, 2010. július 26. - Erdei Zsolt, a WBC cirkálósúlyú világbajnoka és Talmácsi Gábor MOTO GP világbajnok, Csisztu Zsuzsa, a „Tegyünk Együtt a Gyermekekért „program nagykövete társaságában, a Létrehozó társadalmi célú támogató programjának keretében tett látogatást a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán, hogy világszerte ismert sportolóink dedikált ajándékaikkal lepjék meg a klinikán kezelt daganatos beteg gyerekeket.

Az elmúlt 9 év során, a „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” társadalmi célú támogató program összesen 227 millió forinttal támogatta a Magyarországon daganatos és leukémiás betegséggel kezelt vagy utókezelt mintegy 2.000 kisgyermek rehabilitációját és egészséges klinikai táplálkozását. A program az idén egy országos hatáskörű Rehabilitációs és Oktatási Centrum létesítését segíti Bakonybélben. A 150 négyzetméteres létesítmény építési munkálatait, amelynek költsége 150-200 millió forint lesz, várhatóan 2012-re fejezik be. A rehabilitációs központként is működő intézményben a gyerekek és szüleik pszichológusok segítségével dolgozhatják fel a daganatos betegségek okozta lelki traumát, és táplálkozási tanácsokat is kaphatnak.

A 2010. évi „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” program révén a kizárólag alapítványi keretekből, valamint a vállalati szféra összefogásával létesítendő Rehabilitációs és Oktatási Centrum az ország valamennyi részéről fogadja a Bakonybélbe érkező, leukémiával és egyéb daganatos betegségekben szenvedő beteg gyerekeket. A központ turnusonként egy időben 25-30 daganatos beteg kisgyermek és családja számára nyújt majd lelki gondozást és terápiát. Az építkezést a „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” program támogatásával tavaly megvásárolt telken álló öreg épület e héten történő bontását követve néhány hónapon belül megkezdik.

A gyönyörű bakonyi környezetben felépítendő rehabilitációs centrum különlegessége, hogy a daganatos beteg gyerekek a kezdetektől családi környezetben, profi szakembergárda felügyeletével gyógyulhatnak. A központ egyben a daganatos gyermekek speciális ellátását biztosító szakembergárda - szaknővérek, szakpszichológusok és terapeuták - képzését is ellátja majd. A hungarikumnak tekinthető módszer lényege, hogy a betegek a kórházi (orvosi) kezelés megkezdésétől a megszokott környezetükből nem kiszakítva, hanem családjuk körében gyógyulhatnak és így veheti kezdetét rehabilitációjuk, mely kettősség pozitívan kihat gyógyulásukra.

„A daganatos gyermekek rehabilitációjának történetében a Bakonybéli Oktatási Centrum létrehozása az egyik legnagyobb léptékű fejlesztés. Ma már szerencsére 10-ből 7 gyermek teljesen felgyógyul a daganatos betegségekből, de nem mindegy, hogy a kezelések alatt és után milyen e kis betegek életminősége, melynek javításához a megfelelő táplálkozás nagymértékben hozzájárul” - mondta Magyari Beck Eduárd, a Leukémiás és Daganatos Gyermekért Országos Szövetség elnöke.

Az országos centrum Európában egyedülálló, egyben rendhagyó rehabilitációs módszerét Dr. Bakos Tóth Márta dolgozta ki, aki Bakonybél szomszédságában, Bakonyszücsön immár 20 éve működteti Lelki Rehabilitációs Otthonát. A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” program támogatásával 2 éven belül megvalósuló Rehabilitációs és Oktatási Centrum szintén az általa kidolgozott módszer alapján működik majd.

Csisztu Zsuzsa, aki a daganatos beteg gyerekeket a „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” program kezdeti éveitől támogatja, mindig is fontosnak érezte, hogy segítsen - hiszen maga is daganatos betegségek szövődményei miatt veszítette el mindkét szülőjét.

"Hosszú évek óta támogatom a „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” programot, mert úgy érzem, hogy a daganatos betegséggel küzdő emberek, különösen a gyermekek élete ebben az állapotban olyan őrületes erőfeszítést és kitartást követel, hogy bármilyen emberi segítség erőt adhat a gyógyulásban. Mióta magam is szülő vagyok, még érzékenyebben érint egy gyermek betegsége, így mélyen átérzem a szülők helyzetét ezekben a gyötrelmes időkben. A betegség nem válogat, bárkivel előfordulhat épp ezért elemi kötelességünk, hogy ilyen nehéz helyzetben segítsünk " - mondta el Csisztu Zsuzsa a „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” program „Tiszteletbeli Nagykövete”.

Az idei „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” program július 5. és augusztus 15. között kerül megrendezésre. Ebben az időszakban értékesített „Könnyű és Finom” termékek árából, a Létrehozó 1 forintot ajánl fel az Oktatási Centrumot építtető Leukémiás és Daganatos Gyerekekért Országos Szövetség számára.

vissza
counter
00000011
counter

Gyermekeink jövőjéhez nagymértékben hozzájárulhat a klímasemlegesség is. A napelem egy remek választás akkor, ha magunknak szeretnénk megtermelni a szükséges energiát otthonunk ellátására.