menu footer
tegy content head

Hírek, események

2009. 09. 23.
DAGANATOS GYEREKEK ÍRÁSAIBÓL KÉSZÜLT MESEJÁTÉK

Oktatási Centrum építését segíti a 2009. évi TEGY programban összegyűlt 18 millió forinttal a Danone.

Budapest, 2009. szeptember 22. – Rendhagyó színdarabbal, egy daganatos beteg gyermekek személyes történeteiből írt és színpadra állított mesejáték bemutatójával ért véget a 2009. évi „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” program.

A mesejátékot a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat által kezelt, mintegy 2.500 daganatos kisgyermek számára kiírt pályázatra beérkezett legjobb mesék felhasználásával, Almássy Bettina rendezésében a Maskara Társulat színészei állították színpadra. A mesejáték különlegessége az, hogy annak zenei aláfestését Szentpéteri Csilla zongoraművész, a TEGY program Nagykövete játszotta, a gyermekek körében is népszerű Mikó István színművész pedig a hangját kölcsönözte hozzá. Az „ősbemutatón” daganatos beteg gyermekek és kortársaik, valamint a gyermekek szülei és orvosai tekinthették meg a különleges mesejátékot. Az esemény keretében adta át a Létrehozó az idei „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” programban összegyűlt 18 millió forint támogatást a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat képviselőinek. A támogatás felhasználásával a Hálózat tagintézményei egy Oktatási Centrumot hoznak majd létre Bakonybélben. A centrum a gyermekonkológus szakemberek és a szülők egységes szakmai irányelvek és protokollok szerinti képzését fogja ellátni nemcsak a gyermek daganatos betegségek, de a beteg gyermekek kiegyensúlyozott klinikai táplálása terén is.

Bár a daganatos gyermekek gyógyulási aránya 70-80%, Magyarországon tízből három gyermek még mindig e betegségek áldozatául esik. A gyermekkori daganatos megbetegedések gyakorisága világszerte növekszik. Magyarországon az orvosok hozzávetőleg 250-300 új beteget regisztrálnak minden évben, így hazánkban jelenleg is mintegy 2.500 gyermek szenved valamilyen daganatos betegségben, leggyakrabban leukémiában vagy az agydaganat valamely formájában.

Az idén, az immár 11. éve megrendezésre kerülő „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” program keretében a Létrehozó számukra, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat tagintézményeiben kezelt vagy utókezelt gyermekek számára írt ki mesepályázatot „Mesés Gyógyulás” címmel. A mesepályázatra a gyermekek személyes gyógyulás-történetüket küldték be.

A beérkezett, megható történetekből Almássy Bettina írt egy szöveget, amelyet a Maskara Társulat fiatal színészei keltettek életre. A mesejáték a nyíregyházi Szabó Alexandra „A meggyógyult királylány”c., a székesfehérvári Kéri Vivien „Törött tükör, avagy három a magyar igazság, egy a ráadás” c. valamint a dombóvári Korsós Bettina, „Mesés gyógyulás” c. írásának felhasználásával készült el.

A mesében Anna, egy beteg kislány története tárul a nézők elé. Anna mesebeli tündérek, segítőkész orvosok, szülei és testvérei segítségével vívja meg harcát a betegséget megszemélyesítő pöfeteg galócák ellen. A mese története egészen Anna betegségének baljós felismerésétől, a számtalan fájdalmas, ámde szükségszerű kezelésen át, örömteli gyógyulásáig ível, a gyermekek által felismerhető és befogadható szimbólumok és szereplők megszemélyesítésével.

A mesejáték különlegessége az, hogy annak zenei aláfestését Szentpéteri Csilla zongoraművésznő, a TEGY program Tiszteletbeli Nagykövete és zenekara játszotta, illetve készítette el és hallható benne Mikó István színművész, a gyermekek által közkedvelt számos mesefigura szinkronhangja is.


A mesejáték bemutatóján a Létrehozó átadta a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat számára az idei „Tegyünk Együtt a Gyemekekért” program keretében összegyűjtött támogatást is. A június 29. és augusztus 9. között eladott Könnyű és Finom termékei árából 1 forintot felajánlva, a Létrehozó az idén 18 millió forintot gyűjtött össze és fordít nemes célra.

„Nagy öröm számunkra a TEGY program immár több, mint egy évtizedes töretlen sikere és kedvező fogadtatása. Külön örülünk annak, hogy az összegyűjtött támogatás – amely minden évben programunk sikerének egyik fokmérője – a válság kedvezőtlen hatásai ellenére sem csökkent, így az idén 18 millió forinttal segíthetjük a daganatos beteg gyermekek rehabilitációját és kiegyensúlyozott klinikai táplálkozását, javítva ezzel életminőségüket, mind a kezelések alatt, mind pedig azt követően” – mondta Kiss Beáta, a Létrehozó vállalati külső kapcsolatok igazgatója.

A támogatást a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat szakemberei a Bakonybélben felépítendő Oktatási Centrumra kívánják fordítani. A centrum a gyermekonkológus szakemberek és a szülők egységes szakmai irányelvek és protokollok szerinti képzését hivatott majd ellátni mind a daganatos betegségek kezelése, mind pedig a beteg gyermekek kiegyensúlyozott klinikai táplálása terén is.

„Az elmúlt években megteremtettük a gyermekek megfelelő klinikai táplálkozásának szakmai alapjait, célunk most az, hogy ezeket az alapokat és szakmai protokollokat a Gyermekonkológiai Hálózat egészében bevezessük és meghonosítsuk. Ennek a munkának alkotja majd a szakmai központját az az Oktatási Centrum, amelynek létrejöttéhez értékes támogatásával a Létrehozó is hozzájárul” – mondta Dr. Kiss Csongor Professzor, a Magyar Gyermekorvos Társaság Gyermekonkológiai- és hematológiai Szekciójának elnöke.

A Létrehozó kezdeményezésére, a „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” program részeként, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat tavaly egy átfogó Klinikai Táplálkozási Programot indított útjára. A program keretében, a 9 magyarországi gyermekonkológiai és rehabilitációs központ, a daganatos beteg gyermekek egyedi táplálkozási igényeinek megfelelő speciális táplálék-kiegészítőket, multivitaminokat, gyógytápszereket, valamint az ezek tárolásához szükséges hűtőgépeket vásárolt. A dietetikus szakemberek iránymutatásai alapján több gyermekonkológiai központ audió-vizuális oktatóanyagokat és tájékoztató kiadványokat készített, egyes központokban pedig dietetikus szakemberek kezdték meg munkájukat, akik nemcsak a gyermekek egészséges táplálkozását segítik, de a szülőknek is tanácsokat nyújtanak a gyerekek otthoni étrendjének összeállításához.

A daganatos beteg gyermekek kezelésének és megfelelő táplálkozásának szoros kapcsolatát jól mutatja az a tény, hogy az aktív kezelések idején a daganatos betegségekkel küzdő gyermekek 36%-a súlyosan, 9%-a mérsékelten, 27%-uk pedig enyhén alultáplálttá válik. Ennek hátterében az áll, hogy a kemo vagy sugárterápiák a kicsiknél erős hányingert és fokozott anyagcserét váltanak ki, ez pedig súlyvesztéshez valamint a testtömeg és testarányok kedvezőtlen változásához vezet. Ilyenkor a gyerekek teste, sejtjei gyakorlatilag éheznek. Amíg a kezelések alatt az alultápláltság, addig a kezelések lezárultát követően az elhízás okoz problémát a gyermekeknek és orvosaiknak egyaránt. Ennek oka az, hogy a gyermekek hormonháztartása helyreáll, a szülők pedig az egészséges és mértéktartó táplálkozás helyett hajlamosak kényeztetni az addig sokat nélkülöző gyereküket. A megfelelő klinikai enterális és parenterális élelmezési programokkal a gyermekek immunfunkciói javíthatók, miközben a fertőzések aránya, a kórházban töltött napok száma, valamint a kezelések költsége és a halálozási arány csökkenthető.

A “Tegyünk Együtt a Gyermekekért” program az idén is Tiszteletbeli Nagykövetként támogatja számos híresség, köztük Szentpéteri Csilla, Csisztu Zsuzsa, KIKI, azaz Patkó Béla, Rókusfalvy Pál, Egerszegi Krisztina és Galamb, azaz Galambos Péter. A kezdeményezésnek az idén is elvi támogatója a Miniszterelnöki Hivatal, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium valamint Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata.vissza
counter
00000011
counter

Gyermekeink jövőjéhez nagymértékben hozzájárulhat a klímasemlegesség is. A napelem egy remek választás akkor, ha magunknak szeretnénk megtermelni a szükséges energiát otthonunk ellátására.