menu footer
tegy content head

Hírek, események

2009. 08. 13.
18 MILLIÓ FORINT GYŰLT ÖSSZE AZ IDEI TEGY PROGRAMBAN

Szeptemberben daganatos beteg gyermekek meséiből szervez színházi előadást a Létrehozó

Budapest, 2009. augusztus 11. – Az idén összesen 18.000.000 forint gyűlt össze a „Tegyünk együtt a gyermekekért” programban. A Létrehozó által immár 11. éve sikeresen megvalósított szociális támogató programban befolyt összegből, a mintegy 2.000 daganatos beteg kisgyermeket kezelő Magyar Gyermekonkológiai Hálózat tagintézményei egy Oktatási Centrumot kívánnak létrehozni Bakonybélben.

A centrum a gyermekonkológus szakemberek és a szülők egységes szakmai irányelvek és protokollok szerinti képzését lesz hivatott ellátni nemcsak a gyermek daganatos betegségek rehabilitációja, de a beteg gyermekek kiegyensúlyozott klinikai táplálása terén is. A számos neves közéleti személyiség, szakminisztériumok és több önkormányzat által is támogatott „Tegyünk együtt a gyermekekért” program idei színfoltja az a mesejéték lesz, amelyet beteg gyermekek meséiből állít majd színpadra a Létrehozó. A Maskara Társulat által színpadra vitt mesejáték - Szentpéteri Csilla zongorajátékával és Mikó István közreműködésével - szeptember 22-én, a támogatás átadásakor kerül bemutatásra a gyermekeknek, szüleiknek és orvosaiknak.

Az immár 11. éve megrendezésre kerülő „Tegyünk együtt a Gyermekekért” program keretében a Létrehozó az elmúlt évek során - a korábbi években támogatott rehabilitáció mellett - egyre nagyobb hangsúlyt fektetett a daganatos betegségekben szenvedő gyermekek egészséges és kiegyensúlyozott klinikai táplálkozásának előmozdítására és támogatására.

A daganatos beteg gyermekek kezelésének és megfelelő táplálkozásának szoros kapcsolatát jól mutatja az a tény, hogy az aktív kezelések idején a daganatos betegségekkel küzdő gyermekek 36%-a súlyosan, 9%-a mérsékelten, 27%-uk pedig enyhén alultáplálttá válik. Ennek hátterében az áll, hogy a kemo vagy sugárterápiák a kicsiknél erős hányingert és fokozott anyagcserét váltanak ki, ez pedig súlyvesztéshez valamint a testtömeg és testarányok kedvezőtlen változásához vezet. Ilyenkor a gyerekek teste, sejtjei gyakorlatilag éheznek. Amíg a kezelések alatt az alultápláltság, addig a kezelések lezárultát követően az elhízás okoz problémát a gyermekeknek és orvosaiknak egyaránt. Ennek oka az, hogy a gyermekek hormonháztartása helyreáll, a szülők pedig az egészséges és mértéktartó táplálkozás helyett hajlamosak kényeztetni az addig sokat nélkülöző gyereküket. A megfelelő klinikai enterális és parenterális élelmezési programokkal a gyermekek immunfunkciói javíthatók, miközben a fertőzések aránya, a kórházban töltött napok száma, valamint a kezelések költsége és a halálozási arány csökkenthető.

„ Örömmel tölt el az, hogy a „Tegyünk együtt a gyermekekért” társadalmi célú támogató programunk elmúlt 11 évében 258 millió forint gyűlt össze mellyel anyagilag is hozzájárultunk ahhoz, hogy jó és nemes ügyet segítsünk. Úgy gondolom, hogy ennek a kezdeményezésnek egy külön kimagasló értéke - az anyagi támogatáson túlmenően- az a széleskörű társadalmi összefogás valamint munkatársaink odaadó és lelkes hozzáállása, amely ilyen sokáig képes életben tartani és minden évben sikerre vinni ezt a programot a beteg vagy rászoruló gyermekek érdekében.” - mondta Andreas Ostermayr, a Danone Tejtermékgyártó és Forgalmazó Kft. ügyvezető igazgatója.

A Létrehozó kezdeményezésére, a „Tegyünk együtt a gyermekekért” program részeként, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat tavaly indította el átfogó Klinikai Táplálkozási Programját. A program keretében, a 9 magyarországi gyermekonkológiai és rehabilitációs központ, a daganatos beteg gyermekek egyedi táplálkozási igényeinek megfelelő speciális táplálék-kiegészítőket, multivitaminokat, gyógytápszereket, valamint az ezek tárolásához szükséges hűtőgépeket vásárolt.


A dietetikus szakemberek iránymutatásai alapján több gyermekonkológiai központ audió-vizuális oktatóanyagokat és tájékoztató kiadványokat készített, egyes központokban pedig dietetikus szakemberek kezdték meg munkájukat, akik nemcsak a gyermekek egészséges táplálkozását segítik, de a szülőknek is tanácsokat nyújtanak a gyerekek otthoni étrendjének összeállításához.

„A kezelés alatt lévő és a felépült gyermekek életminőségét alapvetően befolyásolja a klinikai kezelések alatti, a beteg gyermekek megváltozott fizikai állapotának megfelelő táplálkozás” – mondta Dr. Kiss Csongor Professzor, a Magyar Gyermekorvos Társaság Gyermekonkológiai- és hematologiai Szekciójának elnöke. „Az elmúlt években megteremtettük a gyermekek megfelelő klinikai táplálkozásának szakmai alapjait, célunk most az, hogy ezeket az alapokat és szakmai protokollokat a Gyermekonkológiai Hálózat egészében bevezessük és meghonosítsuk. Ennek a munkának lesz az egyik szakmai központja a Bakonybélben épülő Oktatási Centrum, amelynek létrehozásában elengedhetetlen a Tegyünk együtt a gyermekekért program és a Létrehozó támogatása” – tette hozzá a Professzor.

A „Tegyünk együtt a gyermekekért” program kedvezményezettjei a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikája, a Madarász utcai Gyermekkórház, a Szent László Kórház Gyermektranszplantációs Központja, a Debreceni Egyetem Gyermekklinikája, a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikája, a Miskolci B-A-Z Megyei Kórház gyermekonkológiai központja, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika Onko-hematologiai osztálya, a Szombathelyi Vas Megyei Kórház gyermekonkológia osztálya valamint a bakonyszücsi Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona.

A “Tegyünk együtt a gyermekekért” programot az idén is Tiszteletbeli Nagykövetként támogatja számos híresség, közöttük Szentpéteri Csilla, Csisztu Zsuzsa, Várkonyi Attila, KIKI, azaz Patkó Béla, Rókusfalvy Pál, Egerszegi Krisztina és Galamb, azaz Galambos Péter. A kezdeményezésnek az idén is elvi támogatója a Miniszterelnöki Hivatal, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium valamint Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata.vissza
counter
00000011
counter

Gyermekeink jövőjéhez nagymértékben hozzájárulhat a klímasemlegesség is. A napelem egy remek választás akkor, ha magunknak szeretnénk megtermelni a szükséges energiát otthonunk ellátására.