menu footer
tegy content head

Hírek, események

2009. 08. 04.
MÁR 13.714.335 FORINT GYŰLT ÖSSZE A TEGY PROGRAMBAN

Idén Gyermekonkológiai Oktató Centrum létrehozását segíti a TEGY

Budapest, 2009. augusztus 4. - A gyermekkori daganatos megbetegedések gyakorisága világszerte növekszik. Magyarországon az orvosok hozzávetőleg 250-300 új beteget regisztrálnak minden évben. Hazánkban jelenleg csaknem 2.500 gyermek szenved valamilyen daganatos betegségben, leggyakrabban leukémiában vagy az agydaganat valamely formájában.

Szomorú tény, hogy ma csökkenő gyerekszám mellett, stagnál a daganatos megbetegedések mennyisége. Megdöbbentően sok a gyermekkori agydaganat előfordulása – több mint a gyakoribbnak gondolt leukémiás eseteké. Amíg 30 évvel ezelőtt a leukémia halálos betegségnek számított, ma 10-ből 7 rákbeteg gyermeket sikerül meggyógyítani. A betegség Magyarországon közel 100 gyerek halálát okozza évről évre. Az idén 11 éves Tegyünk Együtt a Gyermekekért program, a daganatos beteg gyerekek egészséges táplálását hivatott szolgálni. A Létrehozó kezdeményezésére a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat egy átfogó Klinikai Táplálkozási Programot indított útjára. Habár a daganatos beteg gyerekek rehabilitációjának helyzete és kihívásai közismertek, kevesen tudják, hogy a kórházba felvett beteg gyermekek 40%-a alultáplált. Sajnos az alultápláltság mértéke a benntartózkodás ideje alatt tovább nő. Az aktív kezelések idejére a daganatos betegségekkel küzdő gyermekek 36%-a súlyosan, 9%-a mérsékelten, 27%-uk pedig enyhén alultáplálttá válik. Az idén a TEGY keretében a mintegy 2000 daganatos kisgyermeket kezelő hálózat tagintézményei egy oktatási centrumot kívánnak létrehozni Bakonybélben, amely a gyermekonkológus szakemberek és a szülők egységes szakmai irányelvek és protokollok szerinti képzését lesz hivatott ellátni – nem csak a gyermek daganatos betegségek, de a beteg gyermekek kiegyensúlyozott klinikai táplálása terén is.

Mi az a „Tegyünk együtt a gyermekekért” program?
A Létrehozó által indított „Tegyünk együtt a gyermekekért” program egy olyan keretprogram, amely a vállalat magyarországi jelenlétének kezdetei óta támogat különböző alapítványokat és szociális kezdeményezéseket. Az eddig eltelt 10 év alatt a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat mintegy 240 millió forintot fordíthatott olyan nagyszabású programok megvalósítására, amelyek egy adott területre koncentrálva a hátrányos helyzetű vagy beteg gyermekek sorsának és életkörülményeinek javítását hatékonyan segítik.


A Tegyünk Együtt a Gyermekekért (TEGY) programról
A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” program, amelyet a Létrehozó indított útjára, immár több mint egy évtizede segíti a daganatos beteg gyermekek rehabilitációját és egészséges klinikai táplálkozásának támogatását is. A program az elmúlt 7 évben eddig 209 millió forinttal segítette a Gyermekonoklógiai Hálózat munkáját, amely összeg felhasználási területeiről a Létrehozó az onkológus szakemberekkel közösen döntött. A támogatásból az onkológiai és rehabilitációs központok infúziós pumpákat, betegfigyelő monitorokat, és egy értékes sejtelőkészítő berendezést is vásároltak. A támogatás segítette a Hálózatot abban, hogy klinikai szobákat és épületeket újítsanak fel, baba-mama szobákat hozzanak létre és úgynevezett re-integrációs programok szervezésével igyekezzenek feledtetni a kisbetegekkel betegségük nehéz perceit. Az idei évben a támogatás jelentős részét a daganatos és leukémiás betegségben szenvedő gyermekek tápláltsági állapotának optimalizására irányuló országos programra ill. a gyermekek étkezési minőségjavítására fordítják.

A TEGY által támogatott Klinikai Táplálkozási Program keretében, először a gyermekek tápláltsági állapotát mérik fel, majd követik ún. antropometriai mérések segítségével. Ennek a vizsgálatnak a keretében felveszik a gyermek anamnézisét, megvizsgálják az elmúlt 3-6 hónapban bekövetkezett nem szándékos fogyásának mértékét, a gyermek táplálkozási szokásait, étrendjét, gastrointestinalis tüneteit és a tápláltsági állapotát befolyásoló gyógyszereket, amelyeket a gyermek szed. A vizsgálatnak része a fizikális vizsgálat, a laborvizsgálatok, a testmagasság és a testtömeg mérés is. Ez utóbbi esetében azonban speciális mérési eljárások szükségesek, hiszen a gyermekeknél a tumor tömege akár a gyermek testtömegének 10%-át is elérheti. Mindezek alapján, a vizsgálati eredmények figyelembevételével és folyamatos nyomon követése mellett, a gyermekek egyedi fizikai szükségletei alapján kerül kialakításra a gyermekek étrendje, dietetikus szakemberek útmutatásai és pszichológusok segítségével.

Amíg a kezelések alatt az alultápláltság, addig a kezelések lezárultát követően az elhízás okoz problémát a gyermekeknek és orvosaiknak egyaránt. Ennek oka az, hogy a gyermekek hormonháztartása helyreáll, a szülők pedig az egészséges és mértéktartó táplálkozás helyett hajlamosak kényeztetni az addig sokat nélkülöző gyereküket. Megdöbbentő tény, hogy a daganatos gyermekbetegségek tartós túlélőinek több, mint fele lesz túltáplált vagy elhízott, amely felnőtt korban szív és érrendszeri betegségek, és csontritkulás kialakulásához vezethet.

Emiatt döntött úgy tavaly a Létrehozó, hogy az immár több mint egy évtizede futó „Tegyünk együtt a gyermekekért” program támogatási körébe integrálja, a daganatos beteg gyermekek egészséges klinikai táplálkozásának támogatását is, és ezért tavaly, a Magyar Gyermekonkológiai Szekcióval közösen elindította Klinikai Táplálkozási Programját. Kezdeményezésére a megfelelő klinikai enterális és parenterális élelmezési programokkal a gyermekek immunfunkciói javíthatók, miközben a fertőzések aránya, a kórházban töltött napok száma, valamint a kezelések költsége és a halálozási arány csökkenthető, s nem utolsó sorban javul a gyermekek életminősége.

A TEGY program támogatói
A “Tegyünk együtt a gyermekekért” program elvi támogatói között az eddigiekben és az idén is a következő intézményeket és magánszemélyeket tudhatjuk:

Szentpéteri Csilla, zongoraművész, Egerszegi Krisztina, olimpiai bajnok úszó, Csisztu Zsuzsa, sportriporter, Kiki: Patkó Béla, zenész, Rókusfalvy Pál, producer, Galamb, azaz Galamos Péter.

Miniszterelnöki Hivatal, Szociális és Munkaügyi Minisztérium, Oktatási és Kulturális Minisztérium, Egészségügyi Minisztérium valamint Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata.vissza
counter
00000011
counter

Gyermekeink jövőjéhez nagymértékben hozzájárulhat a klímasemlegesség is. A napelem egy remek választás akkor, ha magunknak szeretnénk megtermelni a szükséges energiát otthonunk ellátására.