menu footer
tegy content head

Hírek, események

2008. 08. 12.
18 MILLIÓ FORINT GYŰLT ÖSSZE A TEGYÜNK EGYÜTT A GYERMEKEKÉRT PROGRAMBAN

A magyar lakosság 76%-a a beteg gyermekeket segíti a legszívesebben

Budapest, 2008. augusztus – Sikerrel zárult a 2008. évi „Tegyünk együtt a gyermekekért” program, amelynek keretében az idén összesen 18 millió forintot gyűjtött össze és adományoz a Létrehozó a Magyar Gyermekonklológiai Hálózatnak.

Sikerrel zárult a 2008. évi „Tegyünk együtt a gyermekekért” program, amelynek keretében az idén összesen 18 millió forintot gyűjtött össze és adományoz a Létrehozó a Magyar Gyermekonklológiai Hálózatnak.

Ebben az évben a kezdeményezés fő irányvonala az a Klinikai Táplálkozási Program volt, amely a Hálózat intézményeit segítette a daganatos beteg gyermekek helyes klinikai táplálkozási módszereinek kidolgozásában, valamint az ehhez szükséges feltételrendszer kialakításában.

Az idén 10. évfordulóját ünneplő „Tegyünk együtt a gyermekekért” programban eddig 240 millió forint gyűlt össze rászoruló és beteg gyermekek támogatására, amelyből a cég közel 210 millió forinttal és mintegy 7.000 esetben segített a daganatos gyermekek rehabilitációjában.

 

A Létrehozó egy friss felmérése szerint egyébként a magyar lakosság 76 százaléka a beteg / daganatos beteg gyermekek helyzetére a legérzékenyebb, 66 százaléka pedig szívesen csatlakozik a „Tegyünk együtt a gyermekekért” programhoz hasonló, vállalatok által meghirdetett szociális támogató kezdeményezésekhez.

Habár a daganatos beteg gyermekek rehabilitációjának helyzete és kihívásai közismertek, azt kevesen tudják, hogy kezelésük alatt az alultápláltság, a kezelések lezárultát követően pedig az elhízás okoz problémát a gyermekeknek és orvosaiknak egyaránt. Ennek hátterében az áll, hogy a chemo vagy sugárterápiák a kicsiknél erős hányingert és fokozott anyagcserét váltanak ki, ez pedig súlyvesztéséhez valamint a testtömeg és testarányok kedvezőtlen változásához vezet. Ilyenkor a gyerekek teste, sejtjei gyakorlatilag éheznek. Amíg a kezelések alatt az alultápláltság, addig a kezelések lezárultát követően az elhízás jelent gondot. Ennek oka az, hogy a gyermekek hormonháztartása helyreáll, a szülők pedig az egészséges és mértéktartó táplálkozás helyett hajlamosak kényeztetni az addig sokat nélkülöző gyereküket. Sajnos a daganatos gyermekbetegségek tartós túlélőinek több mint fel lesz túltáplált vagy elhízott, amely felnőtt korban szív és érrendszeri betegségek és csontritkulás kialakulásához vezethet.

Ezért helyezte az idei „Tegyünk együtt a gyermekekért” program fókuszába a daganatos beteg gyermekek egészséges táplálkozását a Létrehozó, amely célja az, hogy termékein keresztül a lehető legtöbb embernek biztosítson egészséges életvitelt.

A „Tegyünk együtt a gyermekekért” program keretében az idén, a június 15. és július 31. között eladott Könnyű és Finom joghurtok többsége után felajánlott 1 forintokból, összesen 18 millió forintot gyűjtött össze a Létrehozó A program célja az volt, hogy annak támogatásból pályázatok útján segítse a 9 magyarországi gyermekonkológiai és rehabilitációs központot olyan kutatások, táplálkozási programok, felvilágosító tevékenységek kidolgozásában és megvalósításában, amelyek segítségével elérhető az, hogy csökkenjen a daganatos beteg gyermekek kezelések alatti alultápláltsága és megelőzhető a kezeléseket követő elhízásuk.

„Nagyon Örülünk, hogy az immár 10. évfordulóját ünneplő „Tegyünk együtt a gyermekekért” program az idén is sikerrel zárult. Úgy gondoljuk, hogy az idei 18 millió forintos támogatás nemcsak a beteg gyermekek megfelelő klinikai táplálkozását, de egyben életminőségét és életkilátásait is javíthatja.” - mondta Andreas Ostermayr, a Danone Tejtermékgyártó és Forgalmazó Kft. ügyvezető igazgatója. „Külön Öröm számunkra az, hogy programunk az idén is széles kormányzati, civil és társadalmi összefogás mellett valósulhatott meg.” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.
 

E széles társadalmi összefogás létét bizonyítják a Létrehozó által most elvégzett társadalmi felelősségvállalás felmérés eredményei is. A felmérésből kiderül, hogy a magyar lakosság mindenekelőtt a beteg / daganatos beteg gyermekek (76%), az árva gyermekek (44%) és a gyermekszegénység (38%) ügyére és problémájára a legérzékenyebb.

A felmérésből kiderül, hogy a hátrányos helyzetű gyermekeket a legtöbben (37%) természetbeni felajánlásokkal, adójuk 1%-ának felajánlásával (35%) valamint eseti készpénzfelajánlásokkal és vállalatok társadalmi kezdeményezéseihez kapcsolódva (28%) támogatják.

A „Tegyünk együtt a gyermekekért” programhoz hasonló, vállalatok által meghirdetett szociális támogató programokhoz egyébként a lakosság 66%-a csatlakozik és csatlakozna szívesen. A megkérdezettek azért állnak az ilyen kezdeményezések mellé szívesen, mert ezek a programok nemes célokat támogatnak (60%), mert sikerük és hatékonyságuk az összefogáson múlik (53%) és mert az általuk adott támogatás biztosan eljut a rászorulókhoz (39%).

A „Tegyünk együtt a gyermekekért” program esetében a kedvezményezettek a rászoruló gyermekeket kezelő gyermekonkológiai és rehabilitációs központok, köztük a - Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikája, Madarász utcai Gyermekkórház, a Szent László Kórház Gyermektranszplantációs Központja a Debreceni Egyetem Gyermekklinikája, a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikája, a Miskolci B-A-Z Megyei Kórház gyermekonkológiai központja, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika Onko-hematilogiai osztály, a Szombathelyi Vas Megyei Kórház gyermekonkológia osztálya valamint a bakonyszücsi Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona – voltak.

Az idei „Tegyünk együtt a gyermekekért” programban kedves színfolt volt az „Add a hangod” mozgalom. A mozgalom azzal a céllal jött létre, hogy minél több embert tájékoztasson a hazai daganatos beteg gyermekek táplálkozási problémáiról. A mozgalom keretében számos közismert személység - Csisztu Zsuzsa, Dopemen, Moór Bernadett, Gáspár Laci, Tóth Gabi, Harcsa Veronika, a Kowalsky meg a Vega valamint az Anna and the Barbies együttesek, a Jóban-Rosszban című sorozat szereplői és a TV2 több műsorvezetője – is a „hangját adta” és felhívást tett közzé a daganatos beteg gyermekek támogatására.
 vissza
counter
00000011
counter

Gyermekeink jövőjéhez nagymértékben hozzájárulhat a klímasemlegesség is. A napelem egy remek választás akkor, ha magunknak szeretnénk megtermelni a szükséges energiát otthonunk ellátására.