menu footer
tegy content head

Hírek, események

2008. 06. 17.
TIZEDSZER INDUL ÚTJÁRA A TEGYÜNK EGYÜTT A GYERMEKEKÉRT PROGRAM
Mi a „Tegyünk együtt a gyermekekért” program?
A Létrehozó által indított „Tegyünk együtt a gyermekekért” program egy olyan keretprogram, amelynek égisze alatt valósítja meg vállalatunk országos társadalmi célú támogató kezdeményezéseit.

A Létrehozó magyarországi jelenlétének kezdetei óta támogat különböző alapítványokat és szociális kezdeményezéseket. 1999 óta, immár 10 éve, a vállalat olyan nagyszabású programokat valósít meg, amelyek egy adott területre koncentrálva segítik hatékonyan a hátrányos helyzetű vagy beteg gyermekek sorsának és életkörülményeinek javítását.

SAJTÓKÖZLEMÉNY - Azonnali közlésre
TIZEDSZER INDUL ÚTJÁRA A TEGYÜNK EGYÜTT A GYERMEKEKÉRT PROGRAM
Az idén a daganatos beteg gyermekek klinikai táplálkozását segíti a Létrehozó
Budapest, 2008. június 17.
Immár tizedik alkalommal veszi kezdetét a „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” társadalmi célú program. A kezdeményezés fő irányvonala az idén az a Klinikai Táplálkozási Program, amelynek célja, hogy ösztönözze és anyagilag támogassa a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat intézményeit a daganatos beteg gyermekek helyes klinikai táplálkozási módszereinek kidolgozásában valamint az ehhez szükséges feltételrendszerének kialakításában. Az előző évekhez hasonlóan, a Létrehozó idén is, a június 15. és július 31. között értékesített Könnyű és Finom termékek többsége után 1 forinttal támogatja a hálózat 9 gyermekonkológiai és rehabilitációs központját. A Létrehozó által indított „Tegyünk együtt a gyermekekért” program által eddig biztosított több mint 191 millió forint az elmúlt években több, mint 7.000 esetben segített a daganatos gyermekek kezelésében illetve gondozásában. Az idei program érdekes színfoltja, hogy az „Add a hangod” mozgalom keretében az addahangod.hu microsite-ra egy a beteg gyermekeket támogató szöveget rámondva, vagy egy közismert népdal eléneklésével bárki kifejezheti szimpátiáját a daganatos beteg gyermekek iránt. Ha a kezdeményezés keretében sikerül elérni azt, hogy 10.000 ember adja a hangját, akkor a TEGY program keretében történő jótékony gyűjtés összege mellé, az idén további 1 millió forintot adományoz a Létrehozó a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat számára.
Az 5 kontinens 120 országában jelen lévő Danone célja az, hogy termékein keresztül a lehető legtöbb embernek biztosítson egészséges életvitelt. Ezt a célkitűzést a vállalat folyamatos termékfejlesztéssel, egészséges termékekkel, illetve a táplálkozás és az egészség területén végzett kutatásokkal érte el. Ezért is volt természetes az a Létrehozó számára már tavaly, hogy daganatos beteg gyermek korábbi években támogatott rehabilitációja mellett, új támogatási területként, nagyobb hangsúlyt fektessen az ilyen betegségekben szenvedő gyermekek egészséges és kiegyensúlyozott klinikai táplálkozásának előmozdítására és támogatására.
Ennek érdekében „Tegyünk együtt a gyermekekért” program keretében, a Danone kezdeményezésére a Magyar Gyermekonkológiai Szekció tavaly egy 2008. végéig tartó Klinikai Táplálkozási Programot indított útjára. A program célja az, hogy a támogatásból pályázatok útján segítse a 9 magyarországi gyermekonkológiai és rehabilitációs központot olyan kutatások, táplálkozási programok, felvilágosító tevékenységek kidolgozásában és megvalósításában, amelyek segítségével elérhető az, hogy csökkenjen a daganatos beteg gyermekek kezelések alatti alultápláltsága és megelőzhető a kezeléseket követő elhízásuk.
Szomorú tény, hogy az aktív kezelések idején a daganatos betegségekkel küzdő gyermekek 36%-a súlyosan, 9%-a mérsékelten, 27%-uk pedig enyhén alultáplálttá válik. Ennek hátterében az áll, hogy a chemo vagy sugárterápiák a kicsiknél erős hányingert és fokozott anyagcserét váltanak ki, ez pedig súlyvesztéséhez valamint a testtömeg és testarányok kedvezőtlen változásához vezet. Ilyenkor a gyerekek teste, sejtjei gyakorlatilag éheznek. Amíg a kezelések alatt az alultápláltság, addig a kezelések lezárultát követően az elhízás okoz problémát a gyermekeknek és orvosaiknak egyaránt. Ennek oka az, hogy a gyermekek hormonháztartása helyreáll, a szülők pedig az egészséges és mértéktartó táplálkozás helyett hajlamosak kényeztetni az addig sokat nélkülöző gyereküket. Megdöbbentő tény, hogy a daganatos gyermekbetegségek tartós túlélőinek több mint fel lesz túltáplált vagy elhízott, amely felnőtt korban szív és érrendszeri betegségek és csontritkulás kialakulásához vezethet. Ugyanakkor a megfelelő klinikai enterális és parenterális élelmezési programokkal a gyermekek immunfunkciói javíthatók, miközben a fertőzések aránya, a kórházban töltött napok száma, valamint a kezelések költsége és a halálozási arány csökkenthető.

„A rehabilitáció területének korábbi években történő támogatása a gyermekek gyógyulását és az egészséges társadalomba való visszailleszkedését segítette, a megfelelő klinikai táplálkozás előmozdítása pedig erre épülve, életminőségüket igyekszik javítani, mind a kezelések alatt, mind pedig azt követően.” - mondta Andreas Ostermayr, a Danone Tejtermékgyártó és Forgalmazó Kft. ügyvezető igazgatója.
A tavalyi „Tegyünk együtt a gyermekekért” programban összegyűlt támogatásból az onkológiai és rehabilitációs központok számos, a kezelt gyermekek egészséges táplálkozását elősegítő, ezáltal pedig a kezelések alatti életminőségét javító fejlesztést valósítottak meg. Több központ szerzett be és alkalmaz a gyermekek igényeinek megfelelő speciális táplálék-kiegészítőket, multivitaminokat, gyógytápszereket és vásárolt az ezek tárolásához szükséges hűtőgépeket. Egyes központokban dietetikus szakemberek kezdték meg munkájukat, akik nemcsak a gyermekek egészséges táplálkozását segítik, de a szülőknek is tanácsokat nyújtanak a gyerekek otthoni étrendjének összeállításához. A dietetikus szakemberek iránymutatásai alapján több gyermekonkológiai központ készített olyan tájékoztató kiadványt is, amely az étkezési tanácsokat egyszerűen és közérthetően ismerteti a szülőkkel.
A Létrehozó idén a június 15. és július 31. között eladott Könnyű és Finom joghurtok többsége után 1 forintot ajánl fel a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat 9 onkológiai és rehabilitációs központjában megvalósított klinikai táplálkozási programok támogatására.. Az idén a program kibővül az „Add a hangod” mozgalommal is. A mozgalom azzal a céllal jött létre, hogy minél több embert tájékoztasson a hazai daganatos beteg gyermekek étkeztetésével járó problémákról. A mozgalom további célja az is, hogy legalább 10.000 ember szimpátiáját szerezze meg a daganatos beteg gyermekek támogatásához. Ez kétféleképpen történhet; az internetezők a www.addahangod.hu microsite-ra egy a daganatos beteg gyermekeket támogató felhívást mondhatnak fel, vagy egy dalt - 5 közismert népdalból kiválasztva- énekelhetnek el a gyerekeknek. Ha a kezdeményezésben legalább 10.000 ember vesz részt, akkor a TEGY program keretében történő jótékony gyűjtés összegén felül további 1 millió forintot adományoz a Létrehozó a Magyar Gyermekonkológiai Hákózat számára.
„Életünk az ételünk, azaz életünk minőségét alapvetően meghatározza az általunk elfogyasztott ételek minősége. A daganatos beteg gyermekek kezelése során azonban hiába állnak rendelkezésre a jó minőségű élelmiszerek, a beteg gyermekek megváltozott fizikai állapotának csak speciális ételek és egyedi étrend felel meg.” - mondta Dr. Kiss Csongor Professzor, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke, aki kiemelte: „Köszönöm a Tegyünk együtt a program szervezőinek, hogy a program elmúlt 10 évéből, immár 7. éve partnereink a daganatos beteg gyermekek kezelésében és innovatív kezdeményezésekkel járulnak hozzá ahhoz, hogy e terület támogatásához a lakosság széles rétegeit is megnyerjük.”

A Létrehozó várakozásai szerint az idei „Tegyünk együtt a gyermekekért” program további jelentős összeggel támogatja majd a daganatos beteg gyermekek klinikai táplálkozását. A támogatás révén a Gyermekonkológiai Hálózat szakemberei kiegészíthetik eddig használt antropometriai módszereiket a megfelelő étrend kialakításához szükséges testtömeg összetétel meghatározással valamint egységesíthetik a szülőket célzó táplálkozási tanácsadó kiadványaikat és eszközeiket.
A „Tegyünk együtt a gyermekekért” program kedvezményezettjei a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikája, Madarász utcai Gyermekkórház, a Szent László Kórház Gyermektranszplantációs Központja a Debreceni Egyetem Gyermekklinikája, a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikája, a Miskolci B-A-Z Megyei Kórház gyermekonkológiai központja, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika Onko-hematilogiai osztály, a Szombathelyi Vas Megyei Kórház gyermekonkológia osztálya valamint a bakonyszücsi Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona.
További információ kérhető:
Kiss Beáta
Létrehozó
Tel.: 4322-800

Piskóta Attila / Balogh Zsuzsa
Premier Kommunkikációs Iroda
Tel.: 483-1860, 30-590-0460


vissza
counter
00000011
counter

Gyermekeink jövőjéhez nagymértékben hozzájárulhat a klímasemlegesség is. A napelem egy remek választás akkor, ha magunknak szeretnénk megtermelni a szükséges energiát otthonunk ellátására.