menu footer
tegy content head

Hírek, események

2007. 10. 30.
TEGYÜNK EGYÜTT A GYERMEKEKÉRT- Ünnepi zárókoncert 2007. október 28. Zeneakadémia
A koncert a daganatos beteg gyermekek rehabilitációját támogató ’Tegyünk együtt a gyermekekért’ 2007. évi programjának zárásaként október 28.-án került megrendezésre a Zeneakadémián.
Ennek keretében a Létrehozó átadta az összegyűjtött 31.826.018 forintot a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat képviselőjének.
Az ünnepi gálakoncertet egy hárfa show tette színessé, többek között Vígh Andrea hárfaművész előadásában, illetve Kodály Zoltán Hári János szvitje hangzott el, melynek előadója a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium zenekara volt, Szabó Tibor vezényletével.
Az eseményen részt vettek a klinikákról érkező gyógyulófélben levő gyerekek, a sajtó képviselői, illetve a Létrehozó munkatársai.
SAJTÓKÖZLEMÉNY- Azonnali közlésre
GÁLAKONCERTTEL ZÁRULT AZ IDEI TEGYÜNK EGYÜTT A GYERMEKEKÉRT PROGRAM 31,8 millió forintot adományoz a Létrehozó a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat számára
Budapest, 2007. október 28.
Sikerrel zárult a 2007. évi „Tegyünk együtt a gyermekekért” program, amelynek keretében az idén összesen 31.826.018 forint gyűlt össze. A támogatást a vállalat a Zeneakadémián megtartott ünnepi gálakoncert keretében adta át a mintegy 2.500 daganatos beteg kisgyermeket kezelő Magyar Gyermekonkológiai Hálózat képviselőjének. Az adomány nemcsak a daganatos betegségben szenvedő gyermekek rehabilitációját hivatott szolgálni, de új támogatási területeként az onkológiai központoknak olyan klinikai táplálkozási programokhoz is támogatást nyújt, amelyek a kis betegek táplálkozási problémáira keresnek megoldást az aktív kezelés időszakában. A programot, csakúgy, mint minden évben, az idén is három minisztérium valamint azon városok önkormányzatai -Budapest, Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs és Szombathely - támogatták, ahol gyermekonkológiai központok működnek.
A gyermekkori daganatos megbetegedések gyakorisága világszerte növekszik. Magyarországon az orvosok hozzávetőleg 250-300 új beteget regisztrálnak minden évben. A betegség Magyarországon közel 100 gyerek halálát okozza évről évre. Jelenleg csaknem 2.500 gyermek szenved Magyarországon valamilyen daganatos betegségben, leggyakrabban leukémiában vagy az agydaganat valamely formájában. Bár a daganatos gyermekek gyógyulási aránya 70-80%, Magyarországon tízből három gyermek még mindig a betegség áldozatául esik.
A Létrehozó ezért döntött a daganatos betegségben szenvedő gyermekek rehabilitációjának támogatása mellett, és a 9 évvel ezelőtt elindított “Tegyünk együtt a gyermekekért” program keretében, 6 év során az idei adományt is beleszámítva pedig már közel 192 millió forintot szánt e nemes célra. A támogatást az onkológiai központok elsősorban életmentő orvosi berendezések beszerzésére fordították, többek közt több infúziós pumpát, egy nagy értékű sejtelőkészítő berendezést valamint a kezelés szempontjából lényeges laboratóriumi eljárásokhoz szükséges vegyszereket és betegfigyelő monitorokat vásároltak, továbbá a klinikai gyermekonkológiai létesítmények rekonstrukcióját hajtották végre, több baba-mama szobát is kialakítottak, valamint lényegesen hozzájárultak az onkológiai betegeket ellátó szakemberek (orvosok, nővérek) továbbképzéséhez. Mindez nagymértékben elősegítette a daganatos-leukémiás betegek korszerű ellátását, valamint a kis betegek és szüleik életkörülményeinek javítását. A meglévő támogatási terület mellett a program idén új elemmel gazdagodott.
A 2007. évi “Tegyünk együtt a gyermekekért” program olyan klinikai táplálkozási programok megvalósítására ösztönözte a gyermekonkológiai központokat, amelyek a kis betegek kezelésének aktív időszakában jelentkező alultápláltsági, valamint a kezelést követően fellépő elhízási problémákra keresnek választ. Köztudott, hogy az intenzív rákellenes kezelés intenzív táplálkozási támogatást igényel, mivel a szervezet kezelések alatt megnövekedett anyagcseréje a gyermekek súlyvesztéséhez és a testtömeg és testarányok kedvezőtlen változásához vezet. A gyermekek teste ilyenkor tulajdonképpen éhezik. A megfelelő klinikai enterális és parenterális élelmezési programokkal a gyermekek immunfunkciói javíthatók, miközben a fertőzések aránya, a kórházban töltött napok száma, valamint a kezelések költsége és a halálozási arány csökkenthető.
„Jót tenni csak jól szabad, azaz a segítség csak akkor hatékony, ha annak révén a társadalom adott problémához való hozzáállása is jó irányba változik. Büszkék vagyunk arra, hogy immár 6. éve segíthetjük ezt a társadalmi átalakulást, a daganatos beteg gyermekek rehabilitációjának támogatásán keresztül. ”- mondta Hilbert Attila, a Danone Közép-Európai humánpolitikai igazgatója.
A Létrehozó idén minden júliusban és augusztusban eladott Könnyű és finom termék után 1, az év folyamán eladott TEGY Rudik után pedig 3 forintot ajánlott fel a daganatos betegségben szenvedő gyermekek rehabilitációjára és klinikai táplálkozási programjainak támogatására. A program során így összesen 31.826.018 forint gyűlt össze, amelyet a vállalat képviselői a Zeneakadémián megrendezett ünnepi gálakoncerten adtak át a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat vezetőinek.
„A TEGY program legfőbb értéke az, hogy a vállalati, a kormányzati és a civil szféra összefogása révén nemcsak a gyermekeknek, de a társadalom minden tagjának bemutatja azt, hogy ebből a betegségből van kiút és az összefogás révén valóban segíteni tudjuk a gyermekek felépülését.” - mondta Dr. Schuler Dezső, Professor Emeritus, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat tiszteletbeli és örökös elnöke.
Ezt a folyamatot, vagyis a gyermekek felépülését az idén a „Gyógyulás arcai” című fotókiállítás mutatta be a társadalom tagjainak, ezzel ösztönözve őket arra, hogy önmaguk is segítsenek. „A Gyógyulás arcai” című fotókiállítás eljutott mindazon városokba Magyarországon, ahol gyermekonkológiai központ működik, azaz látható volt Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, Pécsett és Szombathelyen is.
A „Tegyünk együtt a gyermekekért” program kedvezményezettjei a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikája, Madarász utcai Gyermekkórház, a László Kórház Gyermekklinikája, a Debreceni Egyetem Gyermekklinikája, a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikája, a Miskolci B-A-Z Megyei Kórház gyermekonkológiai központja, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika Onko-hematológiai osztály, a Szombathelyi Vas Megyei Kórház gyermekonkológia osztálya valamint a bakonyszücsi Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona.
További információ kérhető:

Kiss Beáta
Létrehozó
Tel.: 4322-800

Piskóti Attila / Balogh Zsuzsa
Premier Kommunikációs Iroda
Tel.: 483-1860, 30-590-0460


vissza
counter
00000011
counter

Gyermekeink jövőjéhez nagymértékben hozzájárulhat a klímasemlegesség is. A napelem egy remek választás akkor, ha magunknak szeretnénk megtermelni a szükséges energiát otthonunk ellátására.