menu footer
tegy content head

Hírek, események

2006.
A szegedi Érintés napja eseményről
SZEGEDEN IS KÉSZÜL A VILÁG LEGNAGYOBB KÉZZEL FESTETT KÉPE

„Tegyünk Együtt a Gyermekekért”: minden segítő kézre szükség van Magyarország első szociális rekordjához
Egy daganatos beteg kisgyermek életének megmentéséhez számos „segítő kézre”, köztük a szülők, az orvosok, a nővérek, a tanárok, a terapeuták, az egészségügyi intézmények valamint a civil és a kormányzati szféra segítségére és összefogására van szükség. Ezt az összefogást és szándékot szimbolizálandó, a Létrehozó hazánk első szociális célú rekordjának felállításával, a világ legnagyobb kézzel festett képének Guinness Rekord kísérletével indítja útjára az idei „Tegyünk együtt a gyermekekért” programot. A legnagyobb kézzel festett kép 5 magyar városban, köztük Debrecenben, Szombathelyen, Szegeden, Pécsett, és Budapesten, azaz a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat regionális központjaiban, a beteg gyermekek támogatása iránt elkötelezett lakosság bevonásával készül majd el. A kép alapjául Varga Krisztina 10 éves sármelléki kislány rajza szolgál majd, amellyel a Pécsi Gyermekklinika kisbetege megnyerte a Létrehozó „Legszebb álmom” című rajzversenyét.

A „Tegyünk együtt a gyermekekért” program eredményeként, az elmúlt években a 10 magyarországi gyermekonkológiai és rehabilitációs központ eddig 124 millió forint támogatást kapott. A támogatást a központok, köztük a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikája is, életmentő orvosi berendezések beszerzésére, klinikafejlesztésekre valamint a daganatos beteg gyermekek részére szervezett re-integrációs napok megvalósítására fordították. A Létrehozó célkitűzése az, hogy a „Tegyünk együtt a gyermekekért” program, amelyet a vállalat Magyarország első szociális márkájának bevezetésével támogat, egy egész évben futó nagyszabású társadalmi szociális mozgalommá váljon. A TEGY program Csongrád Megyei médiatámogatója a Rádió 88 rádió, a kezdeményezést országos szinten a TV2 és a Danubius Rádió segíti.

Egy daganatos beteg kisgyermek felépülése 9-10 hónapig tart, azonban a gyermekek rehabilitációja, a mentális és fizikai stressz hatásainak feloldása akár 5-7 évig is eltarthat. Ez a folyamat nagyon sok „segítő kezet”, erőfeszítést, lelki energiát és kitartást igényel mindenkitől, aki azért dolgozik, hogy a Magyarországon valamilyen tumoros megbetegedéssel kezelt közel 2.000 kisgyermek meggyógyuljon. Csongrád megyében évről évre mintegy 25-30 új kisbeteget regisztrál a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikája. A Megyében 300-ra tehető azon gyermekek száma, akiket jelenleg is daganatos betegséggel kezelnek vagy utókezelnek. A beteg gyermekek kisebb része leukémiával és limfómával többségük pedig különböző daganatos betegségekkel, aplasztikus anémiával és vérzékenységgel kerül a Központba. A Központ Bács-Kiskun, Békés, és Csongrád megyék kisbetegeit látja el.
Az elmúlt 4 év során a TEGY program keretében a Létrehozó több mint 124 millió forinttal támogatta a Magyar Gyermekonkológiai Hálózatot. A támogatásból a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikája számos infúziós pumpákat és betegfigyelő monitorokat vásárolt, baba-mama szobákat épített ki, mindemellett pedig Szegeden is minden évben megrendezésre kerültek olyan, úgynevezett rehabilitációs események, amelyeken a gyermekek szüleikkel együtt játszhattak és programokon vehettek részt.

Idén a Létrehozó május 15-től forgalmazza Magyarország első szociális márkáját, a TEGY Rudit, melynek teljes hasznát a daganatos beteg gyermekek rehabilitációjára fordítja és minden egyes eladott termék után 3 forintot adományoz erre a jótékony célra. A vállalat ezzel párhuzamosan egy országos, de regionálisan értékelt egyedülálló szociális szolidaritási versenyt hirdet, mely lehetővé teszi az onkológiai központtal rendelkező régiók számára azt, hogy saját régiójuk számára gyűjtsenek. A verseny és ennek eredményei nyilvánosak, és azt az érdeklődők figyelemmel kísérhetik a TEGY weboldalán. (A weboldal címe: www. tegy.hu.)

A Létrehozó a TEGY program alapjaira építve egy országos szociális mozgalmat kíván elindítani. A vállalat híres személyek és ismert emberek „segítő kezét” kéri ahhoz, hogy a program ne csak pár hónapig, hanem egész éven át tartson. A TEGY programot eddig minden évben támogatta az Egészségügyi Minisztérium, a Ifjúsági-, Szociális-, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium, valamint az Oktatási Minisztérium. Az elmúlt évekhez hasonlóan Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs és Szombathely városok az idén is támogatásukról biztosították a TEGY programot. Ebben az évben, a program büszkélkedhet többek között Sólyom Erzsébet Asszony, Vitray Tamás civil fővédnök, Szentpéteri Csilla zongoraművész, Csisztu Zsuzsa sportriporter, Kiki, az egykori Első Emelet együttes frontembere, DJ Dominique valamint Rókusfalvy Pál producer és Zsédenyi Adrienn énekesnő támogatásával is.

A „Tegyünk együtt a gyermekekért” program kedvezményezettjei a Semmelweis Egyetem I. és II. számú Gyermekklinikája, a Madarász utcai Gyermekkórház, a Heim Pál Gyermekkórház, a Debreceni Egyetem Gyermekklinikája, a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikája, a Miskolci B-A-Z Megyei Kórház onkológiai központja, a Szegedi Tudományegyetem onkológiai központja, a Szombathelyi Vas Megyei Kórház onkológia osztálya valamint a bakonyszücsi Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona.

További információ kérhető:

Kiss Beáta
Létrehozó
Tel.: 4322-800

Récsányi Anita / Pop Dóra
Premier Kommunikációs Iroda
Tel.: 483-1860, 30-291-0245


vissza
counter
00000011
counter

Gyermekeink jövőjéhez nagymértékben hozzájárulhat a klímasemlegesség is. A napelem egy remek választás akkor, ha magunknak szeretnénk megtermelni a szükséges energiát otthonunk ellátására.