menu footer
tegy content head

Hírek, események

2012. 10. 30.
7,5 MILLIÓ FORINT FELETT JÁR A TEGY PROGRAM IDEI GYŰJTÉSE!

Záró hetéhez érkezett a daganatos beteg gyermekek egészséges klinikai táplálását és lelki rehabilitációját segítő program!

Hazánkban mintegy 250-300 daganatos beteg gyermeket regisztrálnak évente, ám jó hír, hogy ma már 10-ből 8 gyermek teljesen felgyógyul a betegségből. Idén ezeknek a gyermekek és családjaik lelki rehabilitációját és a kezelések alatt álló gyermekek egészséges klinikai táplálását segíti a Létrehozó Tegyünk Együtt a Gyermekekért programja, amelyben idén eddig 7.555.440 forint gyűlt össze. A program idén a hét végén, azaz november 4-én zárul.

Magyarországon az orvosok mintegy 250-300 daganatos beteg gyermeket regisztrálnak, ám hála orvosaik munkájának és a gyerekek kitartásának, ma már 10-ből 8 kisbeteg teljesen felgyógyul az erőt próbáló betegségből.

Arról azonban keveset tudunk, hogy a kórházba felvett beteg gyermekek 40%-a alultáplált. Ennek mértéke a benntartózkodás ideje alatt sajnos tovább nő, és az aktív kezelések idejére a daganatos betegségekkel küzdő gyermekek 36%-a súlyosan, 9%-a mérsékelten, 27%-uk pedig enyhén alultáplálttá válik. Az ok a kemo- vagy sugárterápiákban keresendő, melyek a kicsiknél erős hányingert és fokozott anyagcserét váltanak ki, ez pedig súlyvesztéshez valamint a testtömeg és testarányok kedvezőtlen változásához vezet. Ilyenkor a gyerekek teste, sejtjei gyakorlatilag éheznek.

A Tegyünk Együtt a Gyermekekért program idén is támogatja a kezelés alatt álló és a gyógyult gyermekek egészséges táplálását. Ebből a célból alakult meg Magyarország mind a 8 gyermekonkológiai központjában egy-egy, táplálkozási szakemberekből álló team.

„A dietetikusból, onkológus szakorvosból és egy ápolóból álló csapat elsődleges feladata a gyermekek állapotfelmérése és a szülőknek szóló szaktanácsadás” – mondta Simon Anikó dietetikus, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs osztályán működő Táplálási Team vezetője. „Szintén a TEGY programnak köszönhető, hogy a tavalyi támogatásnak köszönhetően létrejött egy szakmai protokoll, így immár országszerte egységes elvek szerint történik a gyermekek táplálási tanácsadása” – tette hozzá a team vezető.

 

A 2012. évi program támogatása tovább fogja segíteni a Táplálási Team-ek működését, de emellett kiemelt figyelmet szentelnek a gyermekek lelki rehabilitációjára is. Az idei program célja, hogy 2013 májusa és novembere között biztosítsa a teljes ellátási költséget a daganatos betegségből gyógyult gyermek és családtagjaik számára a Bakonyszücsi Rehabilitációs Otthonban.

A november 4-ig tartó programban eddig 7.555.440 forint gyűlt össze ezekre a célokra. A hét végéig továbbra is minden Könnyű és Finom termék árából jelképesen 1 forintot a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat számára különítenek el.vissza
counter
00000011
counter

Gyermekeink jövőjéhez nagymértékben hozzájárulhat a klímasemlegesség is. A napelem egy remek választás akkor, ha magunknak szeretnénk megtermelni a szükséges energiát otthonunk ellátására.