menu footer
tegy content head

Hírek, események

2012. 10. 11.
Már több mint 2,6 MILLIÓ forint gyűlt össze a TEGYÜNK EGYÜTT A GYERMEKEKÉRT PROGRAMban

A klinikai táplálkozás mellett a daganatos beteg gyermekek lelki rehabilitációját is segíti a Létrehozó programja

Eddig összesen 2.619.120 forint gyűlt össze az idei „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” programban. A Létrehozó társadalmi támogató programja immár 11. éve segíti a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat által kezelt vagy utókezelt gyermekek gyógyulását. A program az idén is két szakterületet, egyrészt a beteg gyermekek egészséges klinikai táplálkozását, másrészt pedig lelki rehabilitációját támogatja anyagilag. Ez utóbbi különösen fontos terület, hiszen a daganatos betegségekből felépült gyermekek és családjaik, a fizikai gyógyulás után csak szakpszichológusok segítségével tudják feldolgozni a gyakran évekig tartó kemo- és sugárterápiás kezelések okozta traumát. A Tegyünk Együtt a Gyermekekért program 11 éve során eddig 263 millió forint gyűlt össze. Ezt az összeget gyarapítja az idén november 4-ig tartó programban befolyó támogatás.
 
 

Hol ér véget a gyógyulás - hol kezdődik a rehabilitáció?


A Tegyünk Együtt a Gyermekekért program által támogatott Magyar Gyermekonkológiai Hálózat központjai közül kiemelkedik egy centrum, ahol a gyerekek gyógyításának egy másik aspektusára, a lelki rehabilitációra fókuszálnak. Dr. Bakos-Tóth Márta onko-pszichológus, aki korábban a Tűzoltó utcai klinikán végezte a kezelés alatt álló gyermekek és családjuk pszichés gondozását, ebből a célból hozta létre Bakonyszücsön a „Második Otthont”.
 
Miért van szükség lelki rehabilitációra?
 

A gyermekonkológiai szakemberek évtizedekkel ezelőtt felismerték, hogy a 9-10 hónapig tartó kezelésnek köszönhető fizikai gyógyulás után a gyermekek és családjuk hosszú, akár 5-7 évig tartó segítséget, lelki gondozást igényelnek. Gyerekeknek és szüleiknek egyaránt segítségre van szükségük ahhoz, hogy fel tudják dolgozni, amin keresztül mentek, s vissza tudjanak illeszkedni korábbi, otthoni környezetükbe.
 
A kemo-, illetve sugárterápiás kezelések után a bakonyszücsi „Második Otthonban” töltött hetek segítik a gyermekeket a betegség okozta trauma feldolgozásában. Gondozottak és szüleik itt egyaránt választ kaphatnak azokra a mindennapi életbe való visszailleszkedésre vonatkozó kérdéseikre, amikre a gyógyításra specializálódott klinikákon nem kaphattak életszerű válaszokat; így az Otthon hidat jelent a klinikai reménynyújtás és a reális élet között. A központ célkitűzése a testi-lelki megerősítésen, remény-nyújtáson túl a gyerekek kreativitásának ösztönzése, és a szociális beilleszkedés minden oldalú támogatása egy felbátorító közegben.
                  


Gyógyulás az egész családnak


Az Otthonban a beteg gyermekek már gyógyult társaikkal, testvéreikkel és szüleikkel együtt nyaralhatnak együtt. Erőt meríthetnek tőlük, tapasztalatot szerezhetnek, felvértezhetik magukat a rájuk váró kihívásokkal szemben. Nemcsak sorstársaikkal van itt lehetőségük találkozni, de 10 éve már egész családokat is fogad az Otthon, annak érdekében, hogy visszaállhasson a különleges odafigyelést igénylő beteg családtag miatt felborult családi egyensúly, s a család élete visszatérhessen a normál kerékvágásba.
 
Nem csak daganatos betegek „Második Otthona”


Az immár 23 éve működő Rehabilitációs Otthon egyszerre körülbelül 30 személyt tud fogadni, évente mintegy 100 gyermek és 150 hozzátartozó érkezik hozzájuk. Mivel rosszindulatú daganatos betegség kisgyermek és serdülő korban egyaránt előfordulhat, emellett pedig egy gyermekkori betegség beárnyékolja a későbbi életszakaszokat is, az Otthonban arra törekednek, hogy életük minden szakaszában segítsék a gondozottakat.
 
Itthon a bakonyszücsi intézmény vállalta a krónikus beteg gyermekek hosszútávú és tervszerű rehabilitációját, így 1995 óta az Otthon lehetőséget biztosít más krónikus betegségben (cukorbeteg, epilepsziás, transzplantált, anyagcsere betegség) szenvedő gyermekek közös rehabilitációjára is.
 
Hogyan segíti a TEGY program a bakonyszücsi „Második Otthont”?


Az idei TEGY programban, a november 4-ig értékesített, minden egyes Könnyű és Finom joghurt árából, az elmúlt évekhez hasonlóan a Létrehozó idén is 1 forintot ajánl fel a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat számára.
 
Az idei program végén összegyűlt összeg kétharmadát a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat arra tervezi fordítani, hogy 2013 májusa és novembere között a daganatos betegségből gyógyult gyermekek és családtagjaik számára biztosítsa az Otthonban teljes ellátási költséget.
 vissza
counter
00000011
counter

Gyermekeink jövőjéhez nagymértékben hozzájárulhat a klímasemlegesség is. A napelem egy remek választás akkor, ha magunknak szeretnénk megtermelni a szükséges energiát otthonunk ellátására.