GYERMEKOTTHONOKBAN ÉLŐ FIATAL FUTBALLISTÁK KÉPVISELTÉK MAGYARORSZÁGOT A DANONE HIGGY AZ ÁLMAIDBAN VILÁGKUPÁN - A gyerekek 3. helyet szereztek a kupa Fair Play ranglistáján

Idén 32 országból közel 400 gyermek vett részt a Danone Higgy az Álmaidban Focikupa nemzetközi döntő fordulóján Párizsban, ahol Magyarországot rendhagyó módon állami gondoskodásban élő gyermekek képviselték. A világ legnagyobb, 10-12 éveseknek rendezett labdarúgó tornáját Németország nyerte. A 12 fős magyar csapat, a „Sasok”, a Budapesti Gyermekotthonok Egyesített Csapata a 32. helyen végzett, ugyanakkor a torna Fair Play rangsorában az előkelő 3. helyezést érte el. Az egészséges életmódra ösztönző program nagykövete már több mint tíz éve a világ- és Európa-bajnok Zinedine Zidane. A focikupa hazai fordulói a Magyar Labdarúgó Szövetség Grassroots programja és az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány közreműködésével valósultak meg.

Világbajnokság gyerekeknek, dobogós Fair Play helyezés a magyar csapatnak
5 kontinens 32 országából összesen 384 gyermek részvételével rendezték meg a Danone Higgy az Álmaidban Focikupa nemzetközi döntő fordulóját Párizsban. Az ötnapos tornán 10-12 éves játékosok vettek részt, akik a helyosztó mérkőzések során az Európa bajnokság döntőjének is helyt adó Stade de France-ban léphettek pályára. A döntőt 11-es párbajjal, 2:1-es végeredménnyel nyerte meg Németország Japánnal szemben.

A focikupa mottójának szellemében (Higgy az álmaidban!), Magyarországon idén állami gondoskodásban élő gyerekeknek hirdette meg a tornát a Danone Magyarország Kft. A hazai forduló bajnokai, a budapesti Sasok csapata pedig a nemzetközi mezőnyben is végig sportszerűen, az ellenfelet tisztelve állt helyt, így a kupa Fair Play ranglistáján Kína és Egyiptom után a 3. helyen végzett.

Az álom: Párizs
A szülők nélkül vagy tőlük távol nevelkedő gyerekek számára a sport az egyik legfontosabb lehetőség a halmozottan hátrányos helyzetből való kitöréshez. A Danone Magyarország Kft. éppen ezért az idén állami gondozásban és nevelőszülőknél élő gyermekek számára hirdette meg a focikupát. A budapesti gyermekotthonok, a kupára összeállt legjobbjai a hazai előválogatók és a párizsi világkupa során igazi csapattá értek, ami lehetőséget és lendületet ad számukra ahhoz, hogy további sportsikereket érjenek el együtt.

„Büszkék vagyunk a magyar csapatra, hogy ilyen erős mezőnyben is meg tudták őrizni a Fair Play alapelveit, ami az egészséges életmód mellett focikupánk egyik alapvető üzenete a gyermek labdarúgók felé" – mondta Paolo Maria Tafuri, a Danone Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. "Azt gondolom, hogy rendkívül fontos tapasztalatokkal és élményekkel gazdagodtak a gyerekek, és bízunk benne, hogy a tanultakat kamatoztatni tudják majd mind a sportban, mind pedig az élet más területén" – tette hozzá.

A gyerekek közül két tehetséges játékosra a felkészülések során fel is figyeltek az akadémiák, ők a Vasas Kubala Akadémia, illetve a Puskás Ferenc Akadémia növendékeiként folytathatják sportolói felkészülésüket.

A Danone a focikupa magyarországi fordulóit Tegyünk Együtt a Gyermekekért keretprogramjának részeként a Magyar Labdarúgó Szövetség Grassroots programjával és az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvánnyal valósította meg.

„Örülünk annak, hogy egy olyan program mögé állhattunk, ami az állami gondoskodásban élő gyerekek labdarúgását támogatja. Ezek a gyerekek a Grassroots programnak is fontos és aktív résztvevői, és rendszeresen ismerünk fel közöttük tehetséges játékosokat. Úgy gondolom, hogy a Párizsban szerzett, életre szóló élmények további motivációt jelentenek ezeknek a gyerekeknek ahhoz, hogy kitartsanak álmaik mellett és továbbra is elkötelezettek legyenek a labdarúgás iránt” – mondta Petrika Ibolya, a Magyar Labdarúgó Szövetség Grassroots koordinátora.

A világkupán résztvevő gyerekek ismert focistákkal is találkozhattak, többek közt Blaise Matuidival, a Paris Saint-Germain játékosával, a sport mellett pedig az egészséges táplálkozásról is tanultak és egy feledhetetlen párizsi városnéző hajóúton is részt vettek.

A világkupa eredményeiről további információ található a www.danonenationscup.com honlapon.

A BUDAPESTI GYERMEKOTTHONOK EGYESÍTETT CSAPATA KÉPVISELHETI MAGYARORSZÁGOT A DANONE FOCIKUPA PÁRIZSI DÖNTŐJÉBEN

A Budapesti Gyermekotthonok Egyesített Csapata képviselheti Magyarországot a Danone Higgy az Álmaidban Focikupa októberben, Párizsban megrendezésre kerülő nemzetközi döntőjében.

„Higgy az álmaidban!”
Magyarországon idén egyedülálló módon nevelőszülőknél és gyermekotthonokban élő gyermekek vehettek részt a világ legnagyobb, 10-12 éveseknek szóló futball tornáján, a Danone Higgy az Álmaidban Focikupán.

A kupát a Budapesti Gyermekotthonok Egyesített Csapata nyerte, ezért ők utaznak októberben a focikupa nemzetközi, párizsi döntőjére. A mérkőzéseket Franciaország nemzeti stadionjában, a Stade de France-ban rendezik meg, ahol összesen 32 ország 10-12 éves gyermek labdarúgói játszanak majd az elsőségért.

Összefogás egy jó ügyért
Ma Magyarországon közel 200 000 gyermek él veszélyeztetett körülmények között, közülük több mint húszezer fő állami gondoskodásban. A Danone focikupáját a Magyar Labdarúgó Szövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Egészséges Életmódért Hit és Sportalapítvány és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is támogatta. A kezdeményezés hazai nagykövete Szántó Dávid sportriporter volt.

„HIGGY AZ ÁLMAIDBAN”: SZEGEDEN IS ÁLLAMI GONDOSKODÁSBAN ÉLŐ GYERMEKEK VETTEK RÉSZT A DANONE FOCIKUPÁJÁN

10-12 éves, állami gondoskodásban élő gyerekek vettek részt a Danone Focikupa a Gyermekekért egészségnappal egybekötött szegedi fordulóján, amelyet szombaton tartottak a Stadionban. A vállalat társadalmi támogató programja keretében 6 városban tart előválogatót állami gondoskodásban élő, labdarúgó gyerekcsapatok körében, amelyek győztesei a kupa országos döntőjén vehetnek részt. A szegedi győztes csapatnak, a Bács-Kiskun megyei nevelőszülői hálózatnak is esélye van arra, hogy Magyarországot képviselheti majd Párizsban, a világ legnagyobb 10-12 éves gyermekeknek szóló labdarúgó tornáján, ahol a program nemzetközi fővédnökével, Zinedine Zidane-nal is találkozhatnak. A Danone programját az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata is elvi támogatásban részesítette.

Tegyünk Együtt a Gyermekekért (TEGY) programja révén a Danone Magyarország Kft. 18 éve valósít meg társadalmi támogató programokat. Idén a Danone Focikupa a Gyermekekért rendezvénysorozatot is ennek keretein belül rendezi meg, amelyre Magyarországról ezúttal állami gondoskodásban élő 10-12 éves gyerekeket hív meg a vállalat. Az MLSZ Grassroots program és az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány szakmai támogatásával megvalósuló kupa részeként Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Szombathelyen, Szegeden, valamint a budapesti gyerekek körében szerveznek előválogatót az állami gondoskodásban élő, sport által elkötelezett gyerekcsapatoknak.

A szegedi rendezvényen részt vett Csuti Nóra, a programot meghirdető Danone Magyarország Kft. marketing menedzsere, dr. Szentgyörgyi Pál alpolgármester, valamint szegedi sportolók, Laczkó Zsolt labdarúgó és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus.

„Magyarországról először vesznek részt nevelőszülőknél, állami gondoskodásban élő gyerekek egy professzionális gyermek labdarúgó tornán, a Danone világkupáján. Kezdeményezésünk így idén is n  hasznos és jó  célt szolgál, és  a program segítségével a gyerekeknek  lehetősége van megtapasztalni
azt, hogy milyen egyedülálló érzés hazánkat képviselni egy 32 ország  gyermekeinek részvételével megszervezett nemzetközi sportrendezvényen” – mondta Csuti Nóra.

„Ilyen korban már el kell dönteni, hogy mit szeretnétek elérni, a sport pedig nagyon nagy lehetőséget ad arra, hogy ezt meg is tudjátok valósítani; megtanít titeket küzdeni, embernek lenni. Küzdjetek, higgyetek, hogy el tudtok érni bármit az életben. Én is ennyi idősen kezdtem a pályafutásomat, és eljutottam nagyon messzire. Nektek is ezt az utat kívánom” – buzdította a helyszínen a gyermekeket Vajda Attila.

A Danone Focikupa a Gyermekekért programot, a világ legnagyobb, 10-12 éves gyerekeknek szóló futball tornáját 15 éve rendezi meg rendszeresen a vállalatcsoport, eddig világszerte mintegy 2,5 millió gyermek vett részt rajta. A Focikupa nemzetközi fővédnöke Zinédine Zidane, Magyarországon Szántó Dávid vállalta az országos nagyköveti tisztséget. A rendezvényt a Coop Szeged Zrt. és a Reál Alföld-Szeged Kft. frissítőkkel és gyümölcsökkel támogatta, szegedi médiapartnere a Délmagyarország.

Kövessen minket Facebookon! www.facebook.com/tegyunkegyuttagyermekekert

 
Egészség- és sportnap a szurkolóknak
A szegedi rendezvényen az MDOSZ, a Danone programjának stratégiai partnere segítségével a gyerekek és szurkolók megismerkedhettek az egészséges táplálkozás alapelveivel, részt vehettek testtömegindex mérésen, a gyerekek számára pedig egészséges joghurtokért zajló, játékos kvízt és sportfoglalkozásokat biztosítottak.

„HIGGY AZ ÁLMAIDBAN”: ÁLLAMI GONDOSKODÁSBAN ÉLŐ GYERMEKEK VESZNEK RÉSZT A DANONE FOCIKUPÁJÁN

10-12 éves, állami gondoskodásban élő gyerekek vettek részt a Danone Focikupa a Gyermekekért egészségnappal egybekötött pécsi fordulóján, amelyet szombaton tartottak a PMFC Stadionban. A vállalat társadalmi támogató programja keretében 6 városban tart előválogatót állami gondoskodásban élő, labdarúgó gyerekcsapatok körében, amelyek győztesei egy budapesti döntőn vesznek részt. A pécsi győztes csapatnak is esélye van arra, hogy Magyarországot képviselheti majd Párizsban, a világ legnagyobb gyermekeknek szóló labdarúgó tornáján, ahol a program nemzetközi fővédnökével, Zinedine Zidane-nal is találkozhatnak. A Danone programját az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata is elvi támogatásban részesítette, a rendezvényen Vári Attila, kétszeres olimpiai bajnok és világbajnok vízilabdázó, a PSN vezérigazgatója, valamint id. Dárdai Pál labdarúgó és Knoch Viktor olimpikon személyesen is részt vettek, kifejezve támogatásukat.

Egészség és sportnap keretein belül került ki a Danone Focikupa a Gyermekekért pécsi győztese a PMFC stadionjában. A vállalat rendezvényén hárman, a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ nevelőszülői hálózatának 1. és 2. sz. csapata, valamint a Baranya Megyei Lakásotthonok fiataljai mérték össze tudásukat, a várost a hálózat 1. sz. csapata fogja képviselni a budapesti, országos döntőn.
A pécsi rendezvényen részt vett Vári Attila, kétszeres olimpiai bajnok és világbajnok vízilabdázó, a PSN Zrt. vezérigazgatója, valamint id. Dárdai Pál bajnoki ezüstérmes labdarúgó és Knoch Viktor olimpiai 5. helyezett rövidpályás gyorskorcsolyázó.
Vári Attila Pécs Megyei Jogú Város, Páva Zsolt polgármester és a Baranya Megyei Önkormányzat nevében köszöntött mindenki és kiemelte, nagyon örülne annak, ha a pécsi csapat képviselné Magyarországot a világkupa francia döntőjén.
Knoch Viktor olimpikon elmondta, „Megtiszteltetés, hogy itt lehetek, és kicsit visszaadhatok a pécsi sportéletnek abból, amit innen kaptam. Úgy gondolom, minden gyereknek fontos, hogy sportoljon és remélem, hogy a pályán szereplő gyerekek közül sokan valóban sportolókká válnak majd.”
A Danone Focikupa a Gyermekekért programot, a világ legnagyobb, 10-12 éves gyerekeknek szóló futball tornáját 15 éve rendezi meg rendszeresen a vállalatcsoport, eddig világszerte mintegy 2,5 millió gyermek vett részt rajta. A Focikupa nemzetközi fővédnöke Zinédine Zidane, Magyarországon Szántó Dávid vállalta az országos nagyköveti tisztséget. A rendezvényt az Mecsek Füszért Zrt. is támogatta.
Egészség- és sportnap a szurkolóknak
A pécsi rendezvényen az MDOSZ, a Danone programjának stratégiai partnere segítségével a gyerekek és szurkolók megismerkedhettek az egészséges táplálkozás alapelveivel, részt vehettek testtömegindex mérésen, a gyerekek számára pedig egészséges joghurtokért zajló, játékos kvízt és sportfoglalkozásokat biztosítottak.
Tegyünk Együtt a Gyermekekért (TEGY) programja révén a Danone Magyarország Kft. 18 éve valósít meg társadalmi támogató programokat, idén a Danone Focikupa a Gyermekekért rendezvénysorozatot is ennek keretein belül rendezi meg, amelyre Magyarországról ezúttal állami gondoskodásban élő 10-12 éves gyerekeket hív meg a vállalat. Az MLSZ Grassroots program és az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány szakmai támogatásával megvalósuló kupa részeként Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Szombathelyen, Szegeden, valamint a budapesti gyerekek körében szerveznek előválogatót az állami gondoskodásban élő, sport által elkötelezett gyerekcsapatoknak.
Kövessen minket Facebookon!  https://www.facebook.com/TegyunkEgyuttaGyermekekert/ 

 
Egészség- és sportnap a szurkolóknak
A pécsi rendezvényen az MDOSZ, a Danone programjának stratégiai partnere segítségével a gyerekek és szurkolók megismerkedhettek az egészséges táplálkozás alapelveivel, részt vehettek testtömegindex mérésen, a gyerekek számára pedig egészséges joghurtokért zajló, játékos kvízt és sportfoglalkozásokat biztosítottak.

„HIGGY AZ ÁLMAIDBAN”: ÁLLAMI GONDOSKODÁSBAN ÉLŐ GYERMEKEK VESZNEK RÉSZT A DANONE FOCIKUPÁJÁN

10-12 éves, állami gondoskodásban élő gyerekek vettek részt a Danone Focikupa a Gyermekekért egészségnappal egybekötött miskolci fordulóján, amelyet szombaton tartottak a Diósgyőri Stadionban. A vállalat társadalmi támogató programja keretében 6 városban tart előválogatót állami gondoskodásban élő, labdarúgó gyerekcsapatok körében, amelyek győztesei egy budapesti döntőn vesznek részt. A miskolci győztes csapatnak is esélye van arra, hogy Magyarországot képviselheti majd Párizsban, a világ legnagyobb gyermekeknek szóló labdarúgó tornáján, ahol a program nemzetközi fővédnökével, Zinedine Zidane-nal is találkozhatnak. A Danone programját az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata is elvi támogatásban részesítette, a rendezvényen Kiss Gábor alpolgármester, valamint Pisont István futball klasszis és Oláh Ferenc volt olimpiai válogatott labdarúgó személyesen is részt vettek, kifejezve támogatásukat.

Tegyünk Együtt a Gyermekekért (TEGY) programja révén a Danone Magyarország Kft. 18 éve valósít meg társadalmi támogató programokat, idén a Danone Focikupa a Gyermekekért rendezvénysorozatot is ennek keretein belül rendezi meg, amelyre Magyarországról ezúttal állami gondoskodásban élő 10-12 éves gyerekeket hív meg a vállalat. Az MLSZ Grassroots program és az Egészséges Életmódért Sportalapítvány szakmai támogatásával megvalósuló kupa részeként Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Szombathelyen, Szegeden, valamint a budapesti gyerekek körében szerveznek előválogatót az állami gondoskodásban élő, sport által elkötelezett gyerekcsapatoknak.

A miskolci rendezvényen részt vett Kiss Gábor, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere, Pisont István futball klasszis és Oláh Ferenc is.

„A Danone, mint mindenütt a világon, Magyarországon is felelős vállalatként működik. TEGY programunk révén már 18 éve segítjük a magyar gyerekek egészségének és kiegyensúlyozott életmódjának megőrzését. Társadalmi küldetésünkkel összhangban focikupánkkal idén állami gondoskodásban élő 10-12 éveseket segítünk abban, hogy a sporton keresztül megvalósítsák álmaikat, akár azt, hogy Magyarországot képviseljék egy világkupán” – mondta Várkonyi Beáta, a Danone Magyarország Kft. külkapcsolati igazgatója.

A Danone Focikupa a Gyermekekért programot, a világ legnagyobb, 10-12 éves gyerekeknek szóló futball tornáját 15 éve rendezi meg rendszeresen a vállalatcsoport, eddig világszerte mintegy 2,5 millió gyermek vett részt rajta. A Focikupa nemzetközi fővédnöke Zinédine Zidane, Magyarországon Szántó Dávid vállalta az országos nagyköveti tisztséget. A rendezvényt az UNIO-COOP Zrt. frissítővel támogatta.

Kövessen minket Facebookon! www.facebook.com/tegyunkegyuttagyermekekert 

 
Egészség- és sportnap a szurkolóknak
A miskolci rendezvényen az MDOSZ, a Danone programjának stratégiai partnere segítségével a gyerekek és szurkolók megismerkedhettek az egészséges táplálkozás alapelveivel, részt vehettek testtömegindex mérésen, a gyerekek számára pedig egészséges joghurtokért zajló, játékos kvízt és sportfoglalkozásokat biztosítottak.

ÁLLAMI GONDOSKODÁSBAN ÉLŐ GYERMEKEK VESZNEK RÉSZT A DANONE FOCIKUPÁJÁN

10-12 éves, állami gondoskodásban élő gyerekek vettek részt a Danone Focikupa a Gyermekekért egészségnappal egybekötött debreceni fordulóján, amelyet szombaton tartottak az Gyulai István stadionban. A vállalat társadalmi támogató programja keretében 6 városban tart előválogatót állami gondoskodásban élő, labdarúgó gyerekcsapatok körében, amelyek győztesei budapesti döntőn vesznek részt. A debreceni győztes csapatnak is esélye van arra, hogy Magyarországot képviselje majd Párizsban, a világ legnagyobb gyermekeknek szóló labdarúgó tornáján, ahol a program nemzetközi fővédnökével, Zinedine Zidane-nal is találkozhatnak. A Danone programját az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Debrecen Város Önkormányzata is elvi támogatásban részesítette, a rendezvényen Dr. Barcsa Lajos alpolgármester, valamint Bódi Ádám és Szakály Péter válogatott labdarúgók személyesen is részt vettek, kifejezve támogatásukat.

Tegyünk Együtt a Gyermekekért (TEGY) programja révén a Danone Magyarország Kft. 18 éve valósít meg társadalmi támogató programokat, idén a Danone Focikupa a Gyermekekért rendezvénysorozatot is ennek keretein belül rendezi meg, amelyre Magyarországról ezúttal állami gondoskodásban élő 10-12 éves gyerekeket hív meg a vállalat. Az MLSZ Grassroots program és az Egészséges Életmódért Sportalapítvány szakmai támogatásával megvalósuló kupa részeként Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Szombathelyen, Szegeden, valamint a budapesti gyerekek körében szerveznek előválogatót az állami gondoskodásban élő, sport által elkötelezett gyerekcsapatoknak.

A debreceni rendezvényen részt vett Dr. Barcsa Lajos, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere, valamint Bódi Ádám és Szakály Péter, a DVSC játékosai.

„A Danone, mint mindenütt a világon, Magyarországon is felelős vállalatként működik. TEGY programunk révén már 18 éve segítjük a magyar gyerekek egészségének és kiegyensúlyozott életmódjának megőrzését. Társadalmi küldetésünkkel összhangban focikupánkkal idén állami gondoskodásban élő 10-12 éveseket segítünk abban, hogy a sporton keresztül megvalósítsák álmaikat, akár azt, hogy Magyarországot képviseljék egy világkupán” – mondta Várkonyi Beáta, a Danone Magyarország Kft. külkapcsolati igazgatója.

A Danone Focikupa a Gyermekekért programot, a világ legnagyobb, gyerekeknek szóló futball tornáját 15 éve rendezi meg rendszeresen a vállalatcsoport, eddig világszerte mintegy 2,5 millió gyermek vett részt rajta. A Focikupa nemzetközi fővédnöke Zinédine Zidane, Magyarországon Szántó Dávid vállalta az országos nagyköveti tisztséget.
 
Egészség- és sportnap a szurkolóknak
A debreceni rendezvényen az MDOSZ, a Danone programjának stratégiai partnere segítségével a gyerekek és szurkolók megismerkedhettek az egészséges táplálkozás alapelveivel, részt vehettek testtömegindex mérésen, a gyerekek számára pedig joghurtokért zajló, játékos kvízt és sportfoglalkozásokat biztosítottak.
/p>

ÁLLAMI GONDOSKODÁSBAN ÉLŐ GYERMEKEK VEHETNEK RÉSZT A DANONE FOCIKUPÁJÁN

Nevelőszülőknél és gyermekotthonokban élő, 10-12 éves gyermekek vehetnek részt idén a világ legnagyobb, gyerekeknek szóló futball tornája, a Danone Focikupa a Gyermekekért hazai fordulóiban. A vállalat társadalmi támogató programja keretében, az MLSZ és az Egészséges Életmódért Sportalapítvány támogatásával Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Szombathelyen, valamint Budapesten szervez előválogatókat az állami gondoskodásban élő gyerekek számára. A győztesek a kupa budapesti döntőjén mérkőzhetnek meg kortársaikkal a hazai elsőségért, a nyertes csapat pedig a párizsi világdöntőn képviselheti majd Magyarországot, ahol a nemzetközi fővédnökkel, Zinedine Zidane-nal is találkozhatnak. Az egészséges életmódra történő nevelés mellett a kupa célja, hogy ösztönözze az állami gondoskodásban élő gyermekeket céljaik elérésére, a focipályán és azon kívül egyaránt. A focikupa hazai nagykövete Szántó Dávid, a programot elvi támogatásban részesítette az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége jóvoltából pedig a rendezvényeken résztvevő gyermekek és szurkolóik az egészséges táplálkozás alapelveivel is megismerkedhetnek.

Focikupa a gyermekekért
Ma Magyarországon közel 200.000 gyermek él veszélyeztetett körülmények között, közülük 22.833-an állami gondoskodásban: 14.519 gyermek nevelőszülőknél, 8.314 fő pedig gyermekotthonokban. A gyerekek negyede (24%) 6-11 év közötti, akiket a 2014-től életbe lépett rendelet szerint elsősorban nevelőszülőknél helyeznek el.

Tegyünk Együtt a Gyermekekért (TEGY) társadalmi támogató programja révén a Danone Magyarország Kft. 18 éve segíti az egészségi vagy szociális helyzetüknél fogva hátrányos helyzetben lévő gyermekeket. Idén e program keretein belül rendezi meg a vállalat a Danone Focikupa a Gyermekekért rendezvénysorozatot, amelyre állami gondoskodásban élő 10-12 éves gyerekeket hívott meg Magyarországon. Az MLSZ Grassroots programjának támogatásával, az Egészséges Életmódért Sportalapítvány szakmai közreműködésével megvalósuló kupa részeként Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Szombathelyen, valamint Budapesten szerveznek előválogató mérkőzéseket az állami gondoskodásban vagy nevelőszülőknél élő fiatal sportolókból álló gyerekcsapatoknak. A hat városban zajló előválogató győztesei júniusban, az Európa-bajnokság első csoportmérkőzéseivel egy időben, Budapesten mérkőznek meg egymással.

„A Danone, mint mindenütt a világon, Magyarországon is felelős vállalatként működik. TEGY programunk révén már 18 éve segítjük a magyar gyerekek egészségének és kiegyensúlyozott életmódjának megőrzését. Társadalmi küldetésünkkel összhangban focikupánkkal idén állami gondoskodásban élő 10-12 éveseket segítünk abban, hogy a sporton keresztül megvalósítsák álmaikat, akár azt, hogy Magyarországot képviseljék egy világkupán” – mondta Várkonyi Beáta, a Danone Magyarország Kft. külkapcsolati igazgatója.

Zidane és Szántó Dávid, a program nagykövetei
A Danone Focikupa a Gyermekekért, a világ legnagyobb, gyerekeknek szóló futball tornája, amelyet 15 éve rendez meg rendszeresen a vállalatcsoport, eddig világszerte mintegy 2,5 millió gyermek vett részt rajta. A Focikupa nemzetközi fővédnöke Zinédine Zidane, Magyarországon pedig Szántó Dávid sportriporter és műsorvezető vállalta az országos nagyköveti tisztséget.

„Háromgyermekes édesapaként különösen fontosnak tartom a hátrányos helyzetben élő gyerekek támogatását, a sport pedig valóban egy olyan terület, ahol kiegyenlítődhetnek az esélyek, és ezek a fiatalok is megmutathatják tehetségüket és akaraterejüket. Nagyon jó ötletnek tartom a kezdeményezést és örömmel állok a program mellé” – mondta Szántó Dávid.

Az idei program döntőjét Párizsban rendezik meg, ezt megelőzősen 32 országban szerveznek helyi mérkőzéseket 10-12 évesekből álló labdarúgó csapatok részvételével. A helyi csoportmérkőzések és döntők április és június között zajlanak, minden országból egy csapat képviselheti hazáját a világkupán.

A kupa mottója: „Higgy az álmaidban!”
A rendezvénysorozatot az MLSZ Grassroots programja támogatja, szakmai együttműködő partnerként pedig az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány szervezi a mérkőzéseket.

„A foci sportágként átszövi a gyerekek hétköznapjait és mi is nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél több figyelmet fordítsunk a nem professzionális ifjúsági labdarúgás támogatására. A Grassroots program fontos területe a fogyatékossággal és hátrányos helyzetben élők labdarúgásának támogatása, többek között külön szociális programot működtetünk gyermekotthonokban élők, tanulásban akadályozottak és értelmileg akadályozottak számára is” – mondta Petrika Ibolya, az MLSZ Grassroots programjának koordinátora. „A Danone kupa révén is országosan fel tudjuk hívni a figyelmet az állami gondoskodásban élő gyerekekre és a labdarúgás szerepére az egészséges életmódban” – tette hozzá.

„A Danone Focikupa a Gyermekekért előválogatóira öt nagyvárosban szervezünk csapatokat. Nagyon izgalmas programról van szó, a gyerekek is lelkesen készülnek a megmérettetésre, mi pedig büszkék vagyunk rá, hogy megszervezhetünk egy ilyen nagyszabású, országos bajnokságot az állami gondoskodásban élő gyerekek számára” – mondta Radics Kálmán, az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány elnöke, akik 18 éve folyamatosan szerveznek labdarúgó mérkőzéseket és tornákat a gyermekotthonokban élő gyerekek számára.

A TEGY program részeként megszervezett Danone Focikupa a Gyermekekért rendezvénysorozatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság is elvi támogatásban részesítette.
 
Jöjjön el és szurkoljon a gyerekeknek!
A mérkőzések bárki számára szabadon látogathatók, a szurkolók számára külön programmal is készülnek a szervezők. Az MDOSZ, a program stratégiai partnere segítségével a látogatók megismerkedhetnek az egészséges táplálkozás alapelveivel, részt vehetnek testtömegindex mérésen, a gyerekek számára pedig egészséges joghurtokért zajló, játékos kvízt és sportfoglalkozásokat biztosítanak.

A Mindennapok Mosolya – Gyermek Alkotói Pályázat Eredményhirdetés

A Létrehozó pályázatára, melyet általános iskolás gyermekek számára írt ki, nagyon sok értékes alkotás érkezett. A gyerekek a beküldött képeken valóban a saját kis életük mindennapi örömeit mutatták meg. Legyen az egy séta anyával, vagy egy csúszdaparki élmény.
Ezúton is szeretnénk megköszönni a sok-sok ügyes munkát. A beérkezett rajzok mindegyike egytől egyig fantasztikus, ami bizony nehéz döntés elé állította a zsűrit.

Az alkotásokat a Létrehozó „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” programjának égisze alatt létrehozott Média Klub tagjai - a program szakértő partnerszervezeteinek képviselői, valamint a hazai nyomtatott, online és elektronikus média képviselői – bírálták el.


A zsűri döntése alapján a következő helyezések születtek:

1. helyezett: „A Naplemente fényében”, Fekete Eszter 6. osztályos tanuló alkotása. Iskola: Szoboszlói Úti Általános Iskola Debrecen. Felkészítő tanár: Szalay Anikó
2. helyezett: Anyával”, Barna Zsuzsa 1. osztályos tanuló alkotása. Iskola: Kecskeméti Belvárosi Zrinyi Ilona Általános Iskola Városföldi Általános Iskolája. Felkészítő tanár: Villám Zsuzsa
3. helyezett: „Csúszdapark”, Liszkay Terézia 6. osztályos tanuló alkotása. Iskola: Herman Ottó Általános Iskola Budapest. Felkészítő tanár: Szénási Erika.


A győztes iskolák 200, 100, illetve 50 ezer forintos pénzjutalomban részesülnek.

Szeretettel gratulálunk a nyertes diákoknak, iskoláknak, minden versenyzőnek és pedagógusnak!

TEGYünk együtt az egészségért Tiszafüreden is

Mely ételcsoportokkal tudjuk biztosítani gyermekeinknek a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozást? Mely tápanyag állandó bevitele a legfontosabb a fejlődő szervezetnek? Miért kell sok folyadékot inni már gyermekkorban is? Hogyan legyenek gyermekeink fittek és aktívak nap mint nap? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat a tiszafüredi Kossuth Lajos Általános Iskola tanulói a „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” (TEGY) Egészségnapon, melyet a Létrehozó szervezett egészséges életmódra ösztönző, társadalmi célú programja keretében 2015. április 28-án.

Ez év elején „Életünk mosolyai” címmel hirdetett pályázatot a Létrehozó az észak-alföldi hátrányos helyzetű térségekben lévő általános iskolák számára – a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közreműködésével. A részt vevő gyermekek pedagógusaik segítségével olyan kisfilmeket készítettek, amelyek életük és mindennapjaik kisebb-nagyobb örömeit mutatták be az ő szemszögükből. A pályázat egyik nyertes oktatási intézménye a tiszafüredi Kossuth Lajos Általános Iskola lett, melynek minden tanulója naponta egy joghurtot kanalazhat a 2014-2015-ös tanév végéig. A tejtermék-támogatáson túlmenően a vállalat vidám egészségnapot is szervezett, melynek során a gyerekek – a pedagógusokkal együtt – játékos, interaktív egészségállomásokon vettek részt.  

„Rohanó világunkban különösen fontos, hogy odafigyeljünk a saját és gyermekeink életvitelére, életmódjára. Ha már gyermekkorban kialakítjuk a megfelelő táplálkozási szokásokat, ügyelünk a kiegyensúlyozott és változatos étkezésre, valamint a rendszeres testmozgásra, emellett sokat kirándulunk, biciklizünk, sétálunk a gyermekeinkkel együtt, biztosak lehetünk benne, hogy egészségtudatos fiatalokká-felnőtteké válnak” – hangsúlyozta Paolo Maria Tafuri, a Danone HCS régió ügyvezető igazgatója. – „A Tegyünk Együtt a Gyermekekért Egészségnapon ízelítőt kívántunk adni szakmai partnerszervezetünk, a GYEP Alapítvány közreműködésével, hogy milyen apró „trükkökkel” tehetjük vonzóbbá az egészséges életmódot a gyermekek számára. Ha a gyerekek minél többféle zöldséget-gyümölcsöt és tejterméket esznek rendszeresen, vagy éppen maguk készítik el a reggelijüket, tízóraijukat, akkor az egészséges ételek is egyre inkább a kedvükre valók lesznek. Ha pedig megtalálják a számukra leginkább megfelelő mozgásformákat, akár egyénileg, akár csapatban, bizonyára sok-sok örömöt lelnek majd bennük.”

„Mindannyian tudjuk, az egészség drága kincs. S hogy mennyire élünk egészségesen, az útmutatásban fontos szerepe van a szülőknek és az iskoláknak. A pedagógusok az iskolai órák és az egészségfejlesztő programok során elsősorban a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, míg a szülők az otthoni példamutatással járhatnak elől” – emelte ki Rajna Jánosné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tiszafüredi Tankerületének Igazgatója.
 
A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” Egészségnapon a gyerekek játékosan sajátíthatták el a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás alapjait, valamint ötleteket kaptak a napi rendszeres testmozgáshoz is. Többek között egészség kvíz, terefere a' la egészséges életmód, egészséges reklámszlogen-készítés, sok-sok mozgás és tánctanulás várta a gyerekeket.  Az egészségállomásokhoz kapcsolódott az ismeretterjesztő kiállítást bemutató Egészségsátor, mely játékosan, de a tudomány szemszögéből megközelítve mutatta be az egészséges életmódot.

Felelős Média Díj - Fókuszban a minőségi gyermekéhezés

A Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. pályázatot hirdet a hazai nyomtatott, online és elektronikus sajtóban dolgozó újságírók számára a minőségi gyermekéhezés témájában készülő cikkek, riportok, háttéranyagok, elemzések elismerésére.

Mivel lehet pályázni?
A fenti témával foglalkozó, 2015. március-július hónapban a hazai sajtóban publikált bármilyen műfajú sajtómunkával (cikk, riport, elemzés, tényfeltáró anyag), terjedelmi megkötés nélkül.

Háttérinformáció
A minőségi éhezés jelenleg mintegy 200.000 gyermeket érint hazánkban. A mennyiségi éhezés mindig együtt jár a minőségi éhezéssel, de egyre többeket érint a minőségi probléma, amikor a bevitt táplálék összetétele nem megfelelő. Ennek lehet szociális oka vagy a kellő táplálkozási ismeretek hiánya. Míg a mennyiségi éhezésnél elégtelen az energia bevitel, amely alultápláltsághoz vezethet, minőségi éhezésnél gyakran bőséges kalória bevitel mellett jellemzően elégtelen a fehérje, vitamin és ásványi anyag bevitel.

„A mennyiségileg vagy minőségileg elégtelen táplálék bevitel egyaránt veszélyezteti a gyermekek fejlődését. Minőségi éhezésről beszélünk akkor is, ha magas kalória bevitelhez alacsony fehérje fogyasztás társul, hiszen a korcsoportnak megfelelő fehérjeszükséglet fedezése elengedhetetlen. Az egyszerű szénhidrátokkal viszonylag gyorsan csillapítható az éhség, ez azonban hullámzó vércukorszintet okozhat, hosszú távon pedig anyagcsere problémák kialakulásához, valamint többlet testtömeghez vezethet. A 4-10 éves korosztály közel harmada reggeli nélkül indul el hazulról, tejtermékből a napi ajánlott 500 ml felét, zöldségből és gyümölcsből a javasolt 400 g felét fogyasztják el. Felmérések szerint a gyermekek 8 % alultáplált, míg 20 %-uk túlsúlyos. A rossz étkezési szokások gyermekkorban alakulnak ki, melyeken felnőttkorban már nehéz változtatni” – hangsúlyozza Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke

Kik küldhetnek be pályázatot?
Az anyag szerzője vagy egy ajánló személy.

Hogyan adható be pályázat?
E-mailben Berman Zsuzsa részére, a [email protected] címre

A pályázat benyújtásának határideje: 2015. augusztus 1.

Kérjük feltüntetni:
  • az anyag címét
  • a publikálás helyét és időpontját
  • a szerző nevét
  • a szerző vagy ajánló személy elérhetőségét

Az elbírálás módja
A pályázatok elbírálását a Létrehozó „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” programjának égisze alatt létrehozott Média Klub végzi. A Média Klub tagjai a program szakértő partnerszervezeteinek képviselői, valamint a hazai nyomtatott, online és elektronikus média képviselői.

A pályázatok elbírálásának határideje: 2015. szeptember 1.

A pályázat díjazása
Három nyertes pályamű egyenként 100.000 Ft díjazásban részesül.
A díj átadására a Média Klub 2015. szeptemberi találkozóján kerül sor.

A beküldött pályaműveket a Létrehozó TEGY programjának megvalósítása során külön engedély nélkül megemlítheti, ajánlhatja a szerző nevének, a közlés helyének és időpontjának feltüntetésével.
 
Kapcsolat
A pályázati kiírással kapcsolatos kérdéseket az alábbi elérhetőségen várjuk:
Berman Zsuzsa, e-mail: [email protected], telefon: +36 30 26 888 21

Összefogás a minőségi éhezés ellen

A Létrehozó az immár 17 éve működő “Tegyünk Együtt a Gyermekekért" (TEGY) társadalmi célú programjának égisze alatt média klubot hozott létre, amely hagyományteremtő szándékkal minden évben egy új - társadalmilag fontos - témát karol fel. Ebben az évben a gyermekek körében egyre nagyobb arányban előforduló minőségi éhezés kapcsán az ismeretterjesztés és a szolidaritás fontosságára hívja fel a figyelmet.

"A Média Klub létrehozásával egy olyan közösséget szeretnénk kialakítani, amely követendő példát mutat, egy aktuális, széles kört érintő társadalmi probléma köztudatba emelésével"- mondta Kiss Beáta, a Létrehozó vállalati külső kapcsolatok igazgatója. - "Ebben az évben ez a téma a minőségi éhezés, különös tekintettel a gyermekek körében. A probléma megoldására a szakmai, társadalmi, vállalati szféra szereplői együtt keresik a megoldásokat, saját eszközeikkel tesznek ellene, ezzel együtt fontos, hogy minél többen értesüljenek a problémáról, és szakmailag hiteles információkat kapjanak a hátteréről és a probléma megoldására irányuló közösen megtett programokról és lépésekről."

A Létrehozó szakmai partnere a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, csatlakozott továbbá a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Magyar Adományozói Fórum. A sajtó képviseletében a Média Klubban való részvételre olyan mértékadó újságírókat kértek fel, akik elkötelezettek szociális és társadalmi problémák feltárásában, és szeretnének hozzájárulni a minőségi gyermekéhezésről való ismeretterjesztő, tájékoztató munkához.

A minőségi éhezés jelenleg mintegy 200.000 gyermeket érint hazánkban. Ennek lehet szociális oka, vagy a kellő táplálkozási ismeretek hiánya.

„A mennyiségileg vagy minőségileg elégtelen táplálék bevitel egyaránt veszélyezteti a gyermekek fejlődését. Minőségi éhezésről beszélünk akkor is, ha magas kalória bevitelhez alacsony fehérje fogyasztás társul, hiszen a korcsoportnak megfelelő fehérjeszükséglet fedezése elengedhetetlen. Az egyszerű szénhidrátokkal viszonylag gyorsan csillapítható az éhség, ez azonban hullámzó vércukorszintet okozhat, hosszú távon pedig anyagcsere problémák kialakulásához, valamint többlet testtömeghez vezethet. A 4-10 éves korosztály közel harmada reggeli nélkül indul el hazulról, tejtermékből a napi ajánlott 500 ml felét, zöldségből és gyümölcsből a javasolt 400 g felét fogyasztják el. Felmérések szerint a gyermekek 8 % alultáplált, míg 20 %-uk túlsúlyos. A rossz étkezési szokások gyermekkorban alakulnak ki, melyeken felnőttkorban már nehéz változtatni” – emelte ki Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A tartalékok feltárásával és kihasználásával kapcsolatban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója, Sczígel Andrea elmondta: “Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerhulladékot termelünk. Mi az Élelmiszerbanknál kettős célért dolgozunk, az élelmiszerfeleslegek felkutatása és összegyűjtése a környezetterhelés csökkentését és egyben az éhezés és alultápláltság visszaszorítását is szolgálja. 2014-ben 1400 tonna élelmiszert osztottunk szét, munkánk során folyamatosan kapcsolatban állunk a nélkülözőket ellátó szervezetekkel, hisz az élelmiszert rajtuk keresztül tudjuk a leghatékonyabban célba juttatni. Napi szinten látjuk, hogy van még sok tennivaló, mind a minőségi, mind a mennyiségi éhezés visszaszorításában. A Danone-nal  régre visszatekintő kapcsolatunk van, mint felelősen működő cég, sokat tesz azért, hogy segíteni tudjuk élelmiszerrel a rászorulókat.”

A Danone "Tegyünk Együtt a Gyermekekért" (TEGY) társadalmi célú programja évek óta foglalkozik az iskolás korosztály megfelelő táplálkozásával, emellett alkalmi és rendszeres élelmiszer adománnyal is segíti a rászoruló iskolásokat.

A Média Klub célja, hogy minél többeket bevonjon a minőségi éhezésről szóló társadalmi párbeszédbe, egész éven át tartó kezdeményezések mentén. Ennek jegyében Felelős Média Díjat hirdettek meg, amely a témában megjelenő publikációkat ismeri el.
Egy Gyermek Alkotói Pályázat is meghirdetésre került azzal a céllal, hogy hidat építsenek a különböző helyzetű gyermekek között és a szolidaritás üzenetét közvetítsék számukra. A mindennapok mosolya című pályázatra általános iskolásoktól várják a mindennapi örömeiket megörökítő alkotásokat. 
 
A program civil szférát képviselő szakértő partnere, a Magyar Adományozói Fórum kommunikációs menedzsere, Kojnok Valéria elmondta: “Várhatóan 2015 végén fogadja el az ENSZ közgyűlése a  nemzetközi fejlesztési együttműködés (NEFE) új globális irányait kijelölő Fenntartható Fejlődési Célokat. Nem véletlen, hogy a 17 kijelölt cél közül kettő is kapcsolódik a táplálkozáshoz, mivel ezek a problémák a világ fejlett és fejlődő régióiban egyaránt jelentkeznek. Az egyik ilyen cél az éhezés megszüntetését, az élelmiszer biztonságot és a jobb minőségű, kiegyensúlyozottabb táplálkozást jelöli meg fenntarthatósági kérdésként, amely szorosan kapcsolódik a minden korosztály számára egészséges élet és jóllét biztosítását kitűző célhoz. Szerencsére hazánkban is találkozunk már olyan stratégiai alapú kezdeményezéssel, amely ezekre a problémákra a magyar sajátosságokat figyelembe véve keresi a hosszú távon is fenntartható, eredményes megoldásokat. Ezért is tartjuk megtiszteltetésnek, hogy a Magyar Adományozói Fórum is részt vehet a Danone által létrehozott Média Klub munkájában, amelynek segítségével minden korábbinál hatékonyabban sikerülhet felhívni a figyelmet a szektorok közötti partnerség és összefogás lehetőségeire és szükségességére.”

A Média Klub következő, júniusi találkozóján a szünidei étkeztetés kérdését járja körül.

A TEGY egészségprogrammal folytatódik a tanév

Februárban folytatódik a Létrehozó egészséges életmódra ösztönző „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” társadalmi célú programja, mely a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásra, a mindennapi mozgás fontosságára, valamint a mozgásszegény életmód következményeire hívja fel a figyelmet – interaktív, játékos formában. Idén egy új, társadalmi célú támogatási elemmel is bővül a program. Ennek keretében a vállalat biztosítja majd azt, hogy két – hátrányos helyzetű településen lévő – általános iskola minden egyes tanulója, egy egész szemeszteren keresztül, minden nap, napi egy joghurthoz jusson.
Az egészségprogram az idei év első felében Budapest Főváros VII. és X. kerületi Önkormányzata, valamint Győr, Kecskemét, Miskolc és Székesfehérvár Megyei Jogú Városok Önkormányzata és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyi tankerületeinek elvi támogatásával valósul meg.

Idén 17. alkalommal indult útjára a Létrehozó „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” (TEGY) társadalmi célú programja. A vállalat az 1999-ben elindított keretprogramja égisze alatt valósítja meg a társadalmi célú támogató kezdeményezéseit. Ezen eltelt időszak alatt összesen 305 millió forint támogatást nyújtott, többek között segítette a magyarországi gyermek-onkológiai és rehabilitációs központok által kezelt daganatos beteg gyermekek rehabilitációját és egészséges klinikai táplálkozásukat segítő programok megvalósítását.

2012-ben a TEGY program keretében a vállalat – a kiegyensúlyozott táplálkozást és életvitelt támogató küldetésével összhangban – indította el az ismeretterjesztő, egészséges életmódra ösztönző programját. Az elmúlt több mint két évben a program Budapesten, Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Pécsett, Szegeden és Szombathelyen valósult meg, közel 13 000 általános iskolás és 400 pedagógus aktív részvételével.

A vállalat a 11–12 éves gyermekek számára kíván útmutatást adni, hogy játékos formában ismerjék meg és sajátítsák el az egészséges életmód alapelveit, s egészségtudatos fiatalokká-felnőttekké váljanak. A program egy komoly problémára, a gyermekkori túlsúly és elhízás veszélyére, a gyermekek egészségének és életminőségének javítására, valamint ezzel kapcsolatban a társadalmi szinten közös cselekvés lehetőségére és a megoldásokra kívánja ráirányítani a figyelmet.

2014 tavaszán a TEGY egészségprogram elsőként a vállalati programok között elnyerte az Országos Egészségfejlesztési Intézet szakmai ajánlását, az Ajánlott iskolai egészségfejlesztési program címet.
Az interaktív, játékos program kialakításában és megvalósításában együttműködő szakmai partnerek a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) és a GYEP Alapítvány (Gyermekek Egészségnevelő Prevenciós Alapítványa), mely szervezetek hosszú évek óta szoros szakmai kapcsolatban állnak a vállalattal.

A TEGY program közvetlenül az általános iskolákba, a gyerekekhez és a pedagógusokhoz viszi el a hasznos tanácsokat és tudnivalókat, s számos ötlettel, élménnyel lepi meg a résztvevőket. Az 5. osztályos osztályfőnököknek, iskolaigazgatóknak, egészségtan és rekreáció szakos tanároknak szakmai tréningek szervezésére kerül sor, munkájukat pedig a hasznos tanácsokat és gyakorlati útmutatókat tartalmazó tanári kézikönyv segíti. Az 5. osztályos gyerekek játékos, ismeretterjesztő órák keretében az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatban hallhatnak lényeges információkat, interaktív formában. Továbbá a „Mi van a tányéron?” című munkafüzetből nemcsak a gyerekek, hanem még a szüleik is sok-sok egészséggel kapcsolatos témával ismerkedhetnek meg alaposabban. Az interaktív órákhoz kapcsolódik az Egészségsátor, mely játékosan, de a tudomány szemszögéből megközelítve mutatja be az egészséges életmódot. Az idei évben ismételten „Futólépésekkel az egészség felé” címmel családi sportverseny és „Ezt jól kifőztétek! – Egészségesen finomat” címmel családi gasztronómiai pályázat kerül meghirdetésre az 5. osztályosok körében.

2015-ben az egészséges életmódra ösztönző programunk új, társadalmi célú elemmel bővül, melyben közreműködő partnerünk a Magyar Élelmiszerbank Egyesület” – emelte ki Paolo Maria Tafuri, a Danone HCS régió ügyvezető igazgatója. – „Pályázatot hirdettünk hátrányos helyzetű térségekben lévő általános iskolák számára olyan kisfilmek készítésére, amelyek életünk és mindennapjaink kisebb-nagyobb örömeit mutatják be a gyerekek szemszögéből.
 
A pályázat célja, hogy a nyertes rászoruló általános iskolák rendszeres tejtermék-támogatáshoz jussanak. Mi biztosítjuk azt, hogy a nyertes két oktatási intézmény minden egyes tanulója naponta egy joghurtot kanalazhasson 2015. március elejétől június közepéig. A támogatáson túlmenően az egészséges életmódra ösztönző programunk keretében interaktív egészségórát és ismeretterjesztő kiállítást is szervezünk egy-egy alkalommal a nyertes oktatási intézményekben” – mondta Paolo Maria Tafuri.

Mennyire étkeznek egészségesen a 11 éves gyermekek?

A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” egészségprogram során végzett legfrissebb felmérés azt mutatja, hogy lassan, de változnak az általános iskolás korú gyermekek étkezési szokásai. Egyre inkább előtérbe kerül a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás, s a gyermekek mindennapi étrendjében egyre nagyobb arányban szerepelnek a zöldségek, gyümölcsök és a tejtermékek.

A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” egészséges életmódra ösztönző program keretében debreceni, pécsi és szegedi 5. osztályos osztályfőnököket kérdezett meg a Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft., amely immáron három éve szervezi az – egészséges életmódot és kiegyensúlyozott táplálkozást támogató küldetésével összhangban lévő – egészségprogramját. Az osztályfőnökök segítségével közel 500 11-12 éves gyermek étkezési szokásaira derült fény, kérdőíves módszerrel történt adatgyűjtés alapján.

A megkérdezett pedagógusok meglátása szerint a gyermekek több mint fele, 54 százaléka mindennap reggelizik. 18 százalékuk gyakran, 11 százalékuk ritkán fogyaszt reggelit és elszomorító módon 17 százalékuk egyáltalán nem eszik reggel, sem otthon, sem az iskolában.

Az egészséges táplálkozás elvárásai sajnos nem teljesülnek maradéktalanul. Mint a pedagógusok utaltak rá, a gyerekek túl gyakran jutnak hozzá felesleges energiát tartalmazó, magas szénhidráttartalmú élelmiszerekhez. Örvendetes azonban, hogy a mindennapjaikban magas arányban van jelen a zöldségek-gyümölcsök fogyasztása, 76 százalékuk eszik naponta legalább egyszer friss zöldséget és/vagy gyümölcsöt. Ugyanígy jó volt látni, hogy 74 százalékuk fogyaszt naponta legalább egyszer tejet és/vagy tejterméket. Sajnálatos azonban, hogy míg a húsféléket nagyon szeretik, csupán 23 százalékuk eszik hetente legalább egyszer halat.

„A nem reprezentatív jellegű kutatásból kiderült: a gyerekek manapság egyre jobban odafigyelnek arra, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzanak, s egyre nyitottabbak az új ízek iránt is” – emelte ki Kiss Beáta, a Létrehozó Vállalati külső kapcsolatok igazgatója. – „Ha a gyermekek minél többféle zöldséget-gyümölcsöt és tejterméket esznek rendszeresen, vagy éppen maguk készítik el a reggelijüket vagy a tízóraijukat, akkor az ételek is egyre inkább a kedvükre valók lesznek, s az egészséges táplálkozás természetes része lesz a mindennapi életüknek.”

Táplálkozási szakemberek szerint különösen gyermek- és serdülőkorban kell odafigyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozásra, amely hozzájárul a gyermekek optimális
növekedéséhez, szellemi fejlődéséhez, egészségük megőrzéséhez és életminőségük javításához. Fontos, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket és a rostokban gazdag gabonaféléket nagyobb arányban szerepeltessük a mindennapi étrendünkben, ellenben az édességek és zsiradékok fogyasztását csökkentenünk kell.

„A helytelen táplálkozási szokásokat sohasem késő megváltoztatni, s apró lépésekkel is elérhetjük, hogy a gyermekeink minél több egészséges ételt fogyasszanak. Természetesen a szülőknek is jó példával kell járniuk, emellett pedig fontos szerepe van az óvodáknak-iskoláknak, az állami, szakmai és civil szervezeteknek, valamint a felelősségtudatos nagyvállatoknak is. Ha mindannyian összefogunk, és jól csináljuk, gyermekeink valóban egészségtudatos felnőttekké válhatnak” – hangsúlyozta Kubányi Jolán, a TEGY program szakmai partnerszervezetének, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.
Számos kutatás erősíti meg, hogy fiatal korban kell elkezdeni a táplálkozással, életmóddal kapcsolatos ismeretterjesztést, oktatást, de természetesen minden életkorban elengedhetetlen az új ismeretek megszerzése és a meglévők bővítése.

A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” egészséges életmódra ösztönző program a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásra, a mindennapi mozgásra, valamint a mozgásszegény életmód következményeire hívja fel a gyerekek figyelmét – interaktív, játékos formában.

A TEGY program program elnyerte az egyik legsikeresebb partneri együttműködési díjat

A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” egészséges életmódra ösztönző program 3. helyezést ért el a Legsikeresebb Partneri Együttműködések kategóriában a Magyar Adományozói Fórum (MAF) Társadalmi Befektetések Díjának pályázatán. A MAF a díjak odaítélésénél a hazai vállalatok társadalmi befektetési programjait elsősorban olyan minőségi szempontok alapján értékelte, mint a partnerség, a hatás és az innováció. Mint a tegnapi díjkiosztón elmondták, a „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” program egyike a példaértékű támogatói tevékenységeknek.

A MAF Társadalmi Befektetések Díj pályázatára benyújtott projektek közül idén 6 nagyvállalat programja került a shortlistre. A döntőbe jutott, legkiemelkedőbb vállalati programok között szerepelt a Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. által indított TEGY egészségprogram is.

A TEGY program a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a mozgás fontosságára és összességében az egészséges életmódra kívánja felhívni a gyerekek, rajtuk keresztül pedagógusaik és szüleik figyelmét. A 2014/15-ös tanév első félévében a TEGY programban 18 általános iskola tanulói és pedagógusai vesznek részt Debrecenben, Pécsett és Szegeden, melynek során interaktív, játékos formában sajátíthatják el a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás alapjait, továbbá megtudhatják, hogyan élvezhetik a mozgás és a sport előnyeit, örömeit.

Az egyedülálló módon megálmodott, interaktív, játékos program kialakításában és megvalósításában együttműködő szakmai partnerek a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet és a GYEP (Gyermekek Egészségnevelő Prevenciós Alapítványa), mely szervezetek hosszú évek óta szoros szakmai kapcsolatban állnak a vállalattal.

A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” egészségprogrammal indult ismét a tanév Debrecenben, Pécsett és Szegeden

Szeptemberben folytatódik az egészséges életmódra ösztönző „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” társadalmi célú ismeretterjesztő program, mely a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásra, a mindennapi mozgásra, valamint a mozgásszegény életmód következményeire hívja fel a figyelmet – interaktív, játékos formában. A Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. által tavaly indított program idén is Debrecen, Pécs és Szeged Megyei Jogú Városok Önkormányzata és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Debreceni, Pécsi és Szegedi Tankerületének elvi támogatásával valósul meg.

Idén 15. alkalommal indult útjára a Létrehozó „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” (TEGY) társadalmi célú programja. A vállalat az 1999-ben elindított keretprogramja égisze alatt valósítja meg a társadalmi célú támogató kezdeményezéseit. Ezen eltelt időszak alatt összesen 305 millió forint támogatást nyújtott, ezen belül  több mint 274 millió forinttal segítette a magyarországi gyermek-onkológiai és rehabilitációs központok által kezelt daganatos beteg gyermekek rehabilitációját és egészséges klinikai táplálkozásukat segítő programok megvalósítását.

Tavaly Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Szombathelyen indította el a Létrehozó a kiegyensúlyozott táplálkozást és életvitelt támogató küldetésével összhangban az új, egészséges életmódra ösztönző programját, melyben több mint 5.600 általános iskolás és 200 pedagógus vett aktívan részt.

Az oktatási programmal a vállalat a 1112 éves gyermekek számára kíván útmutatást adni, hogy játékos formában ismerjék meg és sajátítsák el az egészséges életmód alapelveit, s egészségtudatos fiatalokká-felnőttekké váljanak. Az érintett korcsoportba tartozó gyerekek egy része szabadidejét legtöbbször a televízió és a számítógép előtt tölti, nem igazán élvezi a mozgás és a sport előnyeit-örömeit, továbbá – a nem megfelelő táplálkozási szokások miatt – többségük nem ismeri kielégítően a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás fő elemeit.

„Az egészséges életmódra nevelést nem lehet elég korán kezdeni, annak alapjait már gyermekkorban meg kell teremteni. A gyermekek táplálkozási szokásait elsősorban a családjuk alakítja, emellett pedig fontos szerepük van a nevelési-oktatási intézményeknek, a közétkeztetésnek és az egészségprogramoknak is. Gyermekkorban kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy optimálisan milyen minőségű és mennyi energiát adó étel kerül az asztalra, valamint gondoskodni kell a napi rendszeres mozgásról is” hívta fel a figyelmet Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Az egyedülálló módon megálmodott, interaktív, játékos program kialakításában és megvalósításában együttműködő szakmai partnerek a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) és a GYEP Alapítvány (Gyermekek Egészségnevelő Prevenciós Alapítványa), mely szervezetek hosszú évek óta szoros szakmai kapcsolatban állnak a vállalattal.

A 2014/15-ös tanév első félévében a TEGY program közvetlenül Debrecen, Pécs és Szeged általános iskoláiba, a gyerekekhez és a pedagógusokhoz viszi el a hasznos tanácsokat és tudnivalókat, s számos ötlettel, élménnyel lepi meg a résztvevőket. Az 5. osztályos osztályfőnököknek, iskolaigazgatóknak, egészségtan és rekreáció szakos tanároknak szakmai tréningek szervezésére kerül sor, munkájukat pedig a hasznos tanácsokat és gyakorlati útmutatókat tartalmazó tanári kézikönyv segíti. Az 5. osztályos gyerekek játékos, ismeretterjesztő órák keretében az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatban hallhatnak lényeges információkat, interaktív formában. Továbbá a „Mi van a tányéron?” című munkafüzetből nemcsak a gyerekek, hanem még a szüleik is sok-sok egészséges témával ismerkedhetnek meg alaposabban. Az interaktív órákhoz kapcsolódik az Egészségsátor, mely játékosan, de a tudomány szemszögéből megközelítve mutatja be az egészséges életmódot.
 
„Futólépésekkel az egészség felé” címmel sportverseny kerül meghirdetésre az 5. osztályosok körében, melynek során a diákok játékos formában megtudhatják, mennyi idő alatt futják le a versenyben kiírt 800 méteres távot. A verseny szervezésével a rendszeres testmozgás kiemelt szerepére kívánjuk felhívni a figyelmet.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy idén tavasszal a TEGY egészségprogram elsőként a vállalatok között elnyerte az Országos Egészségfejlesztési Intézet szakmai ajánlását, az Ajánlott iskolai egészségfejlesztési program címet. Többek között ez is mutatja, hogy szükség van a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozást és a mozgás jelentőségét előtérbe helyező programokra, mely a pedagógusok munkáját is segíti. Bízunk benne, hogy a TEGY program hosszú távon hozzájárul a gyermekek szemléletformálásához, egészséges életmódjának kialakításához – emelte ki Kiss Beáta, a Létrehozó Vállalati külső kapcsolatok igazgatója.

A TEGY a Társadalmi Befektetések Díj pályázatának döntőjében

A Létrehozó egészséges életmódra ösztönző programja is bejutott a Magyar Adományozói Fórum (MAF) széles körben elismert szakmai megmérettetésének, a MAF Társadalmi Befektetések Díj pályázatának döntőjébe 2014-ben.

A döntőbe összesen 13 nagyvállalat jutott be, s a MAF a hazai cégek társadalmi befektetési programjait olyan minőségi szempontok alapján értékeli, mint a partnerség, a hatás és az innováció.

"A MAF Társadalmi Befektetési Díj pályázatával az a célunk, hogy széles körben felhívjuk a figyelmet Magyarország hosszú távú gazdasági-társadalmi fenntarthatóságát is szolgáló, példaértékű támogatói tevékenységekre és ezen keresztül ösztönözzük az üzleti szektor proaktív társadalmi szerepvállalását, valamint a három szektor közötti eredményes összefogást" - mondta el 
Dr. Molnár Klára, a MAF igazgatója.

A helyezéseket a MAF 2014. október 2-i, "Amit mérünk, javulni fog!" című szakmai konferenciájának záróeseményén jelenti be.  

25 év

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a bakonyszücsi "Második Otthon" Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona, melynek alkalmával az otthon munkatársai ünnepséget szerveztek, melyre meghívást kaptak az ott nyaraló családok és a Létrehozó munkatársai is.

Dr. Bakos-Tóth Márta klinikai gyermek-szakpszichológus kezdeményezésére és aktív közreműködésével jött létre 25 évvel ezelőtt a "Második Otthon" Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona, a Magyar Gyermek-onkológia Munkacsoport rehabilitációs központja, Magyarország tizenegyedik gyermek-onkológiai centruma Bakonyszücsön.

Márti néni több évtizeden keresztül a Magyar Gyermekonkológiai Munkacsoport Központjában, a kórházban gondozott gyermekek és családjuk pszichés gondozását végezte. Hamar felismerte, hogy a hosszú, akár egy évig is tartó kezelés során a gyermekek kiszakadnak megszokott környezetekből, családjukból, kortársaik közül, sőt egyes esetekben csak szerzett testi fogyatékosságok árán lehetett őket teljesen meggyógyítani. A gyógyult gyermekek és családjuk segítséget, lelki gondozást igényelnek a kezelés befejeződése után, hogy fel tudják dolgozni, amin keresztül mentek, vissza tudjanak illeszkedni korábbi környezetekbe. Erre legalkalmasabb a "Második Otthon" által nyújtott védett közösség, mely a kórházi osztály és a társadalom közti átmenetet jelenti.

Az Otthonban a beteg gyermekek régebben gyógyult társaikkal nyaralhatnak együtt, eközben erőt meríthetnek tőlük, tapasztalatot szerezhetnek, felvértezhetik magukat a rájuk váró kihívásokkal szemben. Nemcsak sorstársaikkal van lehetőségük a beteg gyermekeknek találkozni, hanem egész családokat is fogad az Otthon, annak érdekében, hogy a különleges odafigyelést igénylő beteg családtag miatt felboruló családi egyensúly helyreállhasson ismét, s visszatérhessen a normál kerékvágásba. 

A Létrehozó a „Tegyünk együtt a gyermekekért” (TEGY) társadalmi célú programja keretében 15 éve több mint 305 millió forinttal, ezen belül az elmúlt 11 évben a Magyar Gyermek-onkológiai Hálózatot 274 millió forinttal folyamatosan segítette, ezáltal támogatva a magyar daganatos gyermekek klinikai táplálkozási programját és rehabilitációját. A vállalat munkatársai pedig önkéntes munka keretében kerítést építenek, festenek, kertet rendeznek stb., hozzájárulva ezzel az otthon építéséhez-szépítéséhez.

Bakonyszücs az öröm, a remény, a szeretet, az önzetlenség és az összetartozás kiváló példája. Sok-sok erőt, kitartást és örömöt kívánunk a következő 25 évre is!
 

Futólépésekkel az egészség felé

Felkészülni, vigyázz, kész, rajt! A Tegyünk Együtt a Gyermekekért egészséges életmódra ösztönző program keretében „Futólépésekkel az egészség felé” címmel sportversenyt hirdetett a Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. Az áprilisban és május elején megrendezett négy futóversenyen a TEGY programban részt vevő budapesti, győri és kecskeméti általános iskolák 5. osztályosai indultak.

Az egészséges életmódra nevelést nem lehet elég korán kezdeni, annak alapjait már gyermekkorban meg kell teremteni. A kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás mellett a testmozgás is alapvető szerepet tölt be a gyermekek és felnőttek életében. Mivel hazánkban minden negyedik 7-14 éves korú gyermek túlsúlyos vagy elhízott, s szabadidejüket legtöbbször a televízió és a számítógép előtt töltik, nem igazán élvezik a mozgás és a sport nyújtotta előnyöket-örömöket.

A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” egészséges életmódra ösztönző program keretében az idei év első félévében budapesti, győri és kecskeméti, 11-12 éves gyermekek ismerkednek meg az egészséges táplálkozás fő elemeivel, megtudhatják, mire kell odafigyelniük a kiegyensúlyozott étkezés kapcsán, és azt is, hogy mennyire fontos a testmozgás.
 
A „Futólépésekkel az egészség felé” elnevezésű futóversenyre április 10-én Kecskeméten, 11-én Budapesten a II. és a X. kerületben, valamint május 6-án Győrben került sor, a Magyar Diáksport Szövetség helyi szervezeteinek közreműködésével. A versenyen több mint 500 kisdiák indult, s ötfős csapatokat alkotva futották le egyenként a kiírt, 1500 méteres távot.

A sportpályán egypercenként indultak a csapatok. A versenybírák külön mérték a csapatok első és ötödik helyen beérkező versenyzőjét, majd ezt rögzítették a jegyzőkönyvbe, így egy csapat eredménye a két idő összege lett. Az összesített pontverseny alapján született meg városonként az egy-egy nyertes osztály.

S hogy kik nyerték a futóversenyt?
 
Budapest: a Fillér utcai Általános Iskola 5.n osztálya (a Futó ördögök 1. csapat nyert, a csapat összesített eredménye: 12:50)
Győr: Nádorvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola 5.d osztálya (a Spuri csapat nyert, a csapat összesített eredménye: 12:15)
Kecskemét: a Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolájának 5.a osztálya (az 1. csapat nyert, a csapat összesített eredménye: 12:43)
 
A nyertes osztályok számára a Létrehozó kirándulásokat szervez május hónapban egy-egy magyarországi partnertehenészetekbe, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a tejgazdaságok mindennapjaival, a tejelő szarvasmarhák tenyésztésével, a legmodernebb technológiákkal, testközelből figyelemmel kísérhetik a fejés mozzanatait, a friss tej minőségi ellenőrzését, tárolását és szállításának módját, valamint megkóstolhatják a frissen lefejt tejet is.

Ezt jól kifőztétek! - Egészségesen finomat

Medvehagymás túrókrém, tejszínes-sajtos brokkoli, formában sült csirkemell salátával, zabkeksz almapürével, joghurtálom – ha csak ezekre a finomságokra gondolunk, rögtön összefut a nyál a szánkban és megéhezünk. 5. osztályos gyerekek próbálták ki magukat miniséfként és készítették el többek között ezeket az ételeket a Létrehozó „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” egészséges életmódra ösztönző programja keretében meghirdetett „Ezt jól kifőztétek! – Egészségesen finomat” című gasztronómiai pályázatra.

A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” egészséges életmódra ösztönző program keretében, amelyet a Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. indított, az idei év első félévében budapesti, győri és kecskeméti, 11-12 éves gyermekek kapnak útmutatást interaktív módon a helyes életmódról, a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásról és a testmozgásról – megelőzendő a 7-14 évesek körében egyre gyakoribb elhízást és túlsúlyt, valamint a nem kiegyensúlyozott táplálkozásból és mozgásszegény életmódból adódó betegségeket.

Az „Ezt jól kifőztétek! – Egészségesen finomat” elnevezésű gasztronómiai pályázat elsődleges célja volt, hogy a gyermekek a gyakorlatban valósítsák meg a helyes étrenddel kapcsolatban tanultakat, s játékos formában megtanulják, hogy milyen élelmiszereket ajánlatos fogyasztaniuk az egészségük és az életminőségük javítása érdekében. 

A gasztropályázat keretében a gyerekek az osztályfőnökükkel, szüleikkel közösen sütöttek-főztek. Háromfogásos menüt készítettek, s az ételsor összeállításakor a tanult táplálékpiramis arányainak figyelembevételére törekedtek. Elsődleges szempont volt, hogy a menü minél változatosabb legyen és minden szükséges alapanyagot, így például zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket egyaránt tartalmazzon, illetve az alkotások saját, házi készítésűek legyenek. 

A gasztronómiai pályázatra beérkezett ételsorokat szakértői zsűri véleményezte. A zsűri tagjai: az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, valamint a GYEP Alapítvány munkatársai voltak.

S hogy kik nyerték a gasztronómiai pályázatot?

  1. 1.      helyezett: Szabadhegyi Száguldó Olajbogyók, a győri Gyárvárosi és Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 5.b osztálya
Menüsoruk: „A Zöld ura” – spárgakrémleves medvehagymás csigával, „Pöttyös úszó csoda Micimackó zöld diétájával” – sokmagvas hal sárgarépás hajdinával és medvehagymás salátával, „Mennyből pottyant eper-mámor” – epres joghurtzselé

  1. 2.      helyezett: Szélsebes Egerek, a győri Gyárvárosi és Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 5.a osztálya
Menüsoruk: „Ínyencek nedűje” - hagymakrémleves, „A föld és a víz ízei” – zöldséges afrikai harcsa bulgurral, „DA-los NO-sztalgia NE-ked” – barackos joghurtkoszorú

  1. 3.      helyezett: Gárdonyis Futóbabok, győri Gárdonyi Géza Általános Iskola 5.c osztálya
Menüsoruk: Vámpírűző fokhagymakrémleves, Danone joghurtban pácolt tengeri herkentyű friss salátával, Gyümölcsös-joghurtos gezemice 5.c módra

A nyertes osztályok számára a Létrehozó „gasztrotúrát” szervez május hónapban az Országos Élelmezés- Táplálkozástudományi Intézetben, ahol fantasztikus gasztronómiai „akadálypályával” várják a nyerteseket. A gyerekek a „Legyen Ön is milliomos” vetélkedő mintájára készült szellemi kvíz keretében ismerhetik meg az egészséges táplálkozás alapjait, valamint összemérhetik erejüket egy játékos sportversenyen, továbbá lehetőségük nyílik ínycsiklandozó, egészséges ételek elkészítésére is.

A gasztronómiai pályázaton részt vevő gyerekek elmondták, hogy rendkívül élvezték a főzőcskézést, nem is gondolták volna, hogy egy-egy paprika, saláta vagy hús szeletelése is lehet ennyire mókás. Egyöntetűen kijelentették, hogy az ételek elkészítését igazán élvezték, emellett jó volt a társaság és a hangulat, sokat tanulhattak a tápláló ételekről, s izgalmas volt, hogy kipróbálhatták magukat, mint miniséfek!

A TEGY program elnyerte az Ajánlott iskolai egészségfejlesztési program címet

Örömmel tudatjuk a jó hírt, miszerint a "Tegyünk Együtt a Gyermekekért" programunk elnyerte az Országos Egészségfejlesztési Intézet szakmai ajánlását, az Ajánlott iskolai egészségfejlesztési program címet.
Köszönjük együttműködő szakmai partnereinknek, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnek, valamint a Gyermekek Egészségnevelő Prevenciós Alapítványának, hogy közreműködésükkel hozzájárulnak programunk sikeres megvalósításához.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet kiírása szerint "az egészségfejlesztési program olyan, meghatározott időbeli, térbeli kiterjedéssel  és körülhatárolt céllal, célcsoporttal, mérhető hatással szervezett komplex tevékenység (vagyis több összehangolt tevékenység összessége), amelynek során az egyes emberek és/vagy közösségek az egészség társadalmi, gazdasági, környezeti és életmódbeli meghatározóit az egészségük számára kedvező irányban alakítják, és ezen keresztül megelőzik a lehetséges megbetegedéseket és javítják egészségi állapotukat. 

Az egészségfejlesztési program, a gyermek, a tanuló egészséghez, biztonsághoz való jogainak érvényesülését szolgálja."

A TEGY program tervezésekor az a cél vezérelt bennünket, hogy hozzájáruljunk a gyermekkori túlsúly vagy elhízás kockázatának csökkentéséhez. Statisztikai adatok szerint ugyanis minden 4. gyermek túlsúlyos vagy elhízott a 7-14 éves korosztály körében, akik a technikai vívmányok világában élnek, s ezért egyre kevesebb időt fordítanak a mozgásra, a sportra, s egyáltalán a szabadidő aktív eltöltésére.

A TEGY program keretében a gyermekek megismerkedhetnek az egészséges táplálkozás fő elemeivel, megtudhatják, hogy mire kell figyelniük a kiegyensúlyozott étkezés kapcsán, és azt is, hogy mennyire fontos a testmozgás. Például azért is, hogy jobban teljesítsenek az iskolában és kirobbanó formában érezzék magukat nap, mint nap.

A TEGY program tanúsítványának száma: 1/2014.

http://www.oefi.hu/iskolaiprajanlas/ajanlottprogramok/1_2014_tan.pdf
A TEGY program rövid ismertetése:
http://www.oefi.hu/iskolaiprajanlas/ajanlottprogramok/1_2014.pdf
A TEGY program során megvalósítása során felhasználandó segédanyagok:
http://www.oefi.hu/iskolaiprajanlas/ajanlottprogramok/1_2014_1.pdf

Letölthető sajtóközlemények

Itt letöltheti aktuális sajtóközleményeinket.

Letölthető sajtóközlemény

További információ: www.tegy.hu

Egresi Andrea
MEC Access, a Létrehozó kommunikációs partnere
Tel.: 06-30-9925-750
E-mail: [email protected]

Gyerekséfek - Hogyan készítsünk finom és egészséges ételeket?

A Tegyünk Együtt a Gyermekekért program keretében együtt főztünk a Herman Ottó Általános Iskola 16 tanulójával, akik Wessely Mártától, a Mirelle konyhája szerkesztőjétől megtudhatták, hogyan készíthetnek saját maguk vagy anyukájuk segítségével finom és egészséges, háromfogásos menüt. A vidám, rendkívül jó hangulatú gasztrorendezvényen Demcsák Zsuzsa, a TV2 műsorvezetője is részt vett, illetve az eseményről az Aktív című műsor stábja is forgatott (a riport október 28-án került adásba: http://tv2.hu/musoraink/aktiv/137295_demcsak_zsuzsa_gyerekekkel_egyutt_fozott.html).

S hogy milyen ínycsiklandozó ételek készültek? Elsőként egy fantasztikus, olaszos paradicsomleves, főfogásként mennyei csirkés-cukkinis tészta, desszertként pedig a gyerekek egyik kedvence, a banános-zabpelyhes muffin. S hogyan kell elkészíteni a finomabbnál finomabb fogásokat? Íme a receptek:

Paradicsomleves
40 dkg hámozott paradicsom
2 dl paradicsompüré
1 nagyobb fej vöröshagyma
pici cukor
csipetnyi szárított kakukkfű

pirospaprika
frissen őrölt fekete bors
olaj
1 ek finomliszt
2-3 levélnyi friss bazsalikom
Az apróra vágott hagymát olajon megdinsztelem, lisztet szórok rá, folyamatos kevergetés mellett hagyom, hogy egy kicsit megszínesedjen, majd félrehúzom a tűzről és kevés pirospaprikát szórok rá. Átkeverem, majd vízzel felöntöm, beleeresztem a paradicsomkonzervet és a pürét, ezután fűszerezem, ízlés szerint kicsit édesítem és hagyom, hogy takarékon összerotyogjon. Végezetül botmixerrel krémesítem és friss bazsalikommal megszórva kínálom.  

Csirkés, cukkinis penne
50 dkg durum penne
50 dkg csirkemell filé
12 dkg húsos szalonna
2 nagyobb cukkini
3 gerezd fokhagyma
oliva olaj

10-15 levélnyi friss rozmaring
1 mk szárított oregano
A felkockázott szalonnát kis olíva olajon jól megpirítom, majd egy lapáttal kiszedem a serpenyőből. A visszamaradt zsiradékra teszem az apróra vágott, vagy fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát és kicsit megfuttatom, de vigyázok, hogy meg ne égjen. Ezután hozzáadom a harapásnyi falatokra vágott húst. Finoman sózom, kevés oreganot adok hozzá, majd amikor már kifehéredett a hús, akkor a finomra vágott cukkinit is a húshoz adom. Amíg elkészül a hús és megpuhul a cukkini, addig lobogó, enyhén sós vízben kifőzöm a pennét. A kifőtt tésztát lecsöpögtetem, majd a húsos keverékhez adom, friss, vágott rozmaringgal megszórom, átforgatom és tálalom. A tetejére egy kanál tejfölt is tehetünk.  

Banános zabpelyhes muffin
10 dkg zabpehely
35 dkg banán
15 dkg vaj
13 dkg barna cukor
2 tojás
25 dkg finomliszt
1/2 csomag sütőpor
2 tk fahéj
csipetnyi só
A banánokat felnegyedelem egy tálba teszem és villával alaposan megtöröm. A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojásokat és azzal is alaposan kidolgozom. A lisztet kimérem, sütőport elkeverem benne. A tojásos elegyhez adom a lisztet, majd a fahéjat. Kikeverem és hozzáadom a banánt. A kész tésztát papírkapszlikba kanalazom és 180 fokon nagyjából negyed óráig, pontosabban tűpróbáig sütöm.

Jó étvágyat kívánunk!

A főzés pillantairól készült felvételek a Galéria menüpontban tekinthetők meg.

A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” program elnyerte az egyik legsikeresebb partneri együttműködési díjat

A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” egészséges életmódra ösztönző program lett az egyik legsikeresebb partneri együttműködés a Magyar Adományozói Fórum (MAF) Társadalmi Befektetések Díjának pályázatán. A MAF a díjak odaítélésénél a hazai vállalatok társadalmi befektetési programjait elsősorban olyan minőségi szempontok alapján értékelte, mint a partnerség, a hatás és az innováció. Mint az október 3-i díjkiosztón nyilvánosságra hozták, a „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” program egyike a példaértékű támogatói tevékenységeknek.

A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” (TEGY) program a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a mozgás fontosságára és összességében az egészséges életmódra kívánja felhívni a gyerekek, rajtuk keresztül pedagógusaik és szüleik figyelmét. A 2013/14. tanévben a TEGY programban 30 általános iskola tanulói és pedagógusai vesznek részt országszerte, melynek során interaktív, játékos formában sajátíthatják el a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás alapjait, továbbá megtudhatják, hogyan élvezhetik a mozgás és a sport előnyeit, örömeit.

A TEGY programot a Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. indította Budapest XIV. kerületében, Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Szombathelyen. A program Budapest Főváros XIV. kerületi Önkormányzata, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületeinek elvi támogatásával valósul meg.

Az egyedülálló módon megálmodott, interaktív, játékos program kialakításában és megvalósításában együttműködő szakmai partnerek a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a GYEP Alapítvány (Gyermekek Egészségnevelő Prevenciós Alapítványa), mely szervezetek hosszú évek óta szoros szakmai kapcsolatban állnak a vállalattal.

Letölthető tájékoztatók

Itt letöltheti a programhoz kapcsolódó dokumentumokat és tájékoztatókat.

További információ: www.tegy.hu

Egresi Andrea
MEC Access, a Létrehozó kommunikációs partnere
Tel.: 06-30-9925-750
E-mail: [email protected]
Letölthető dokumentumok:
tegy_sajtokozlemeny_marcius_2014.pdf
Sajtóközlemény
danone_bemutatkozas.pdf
Danone bemutatkozás
gyep_bemutatkozas.pdf
GYEP bemutatkozás
mdosz_bemutatkozas.pdf
MDOSZ bemutatkozó
tegy_nobg_cmyk.pdf
TEGY logó

Joghurt az egészség, Bakonyszűcs a reménység

Fergeteges jókedv, fantasztikus ötletek, tündéri mosolyok és hangos kacajok, megható pillanatok - így lehet jellemezni legjobban azt a játékos egészségprogramot, amelyre a "Tegyünk Együtt a Gyermekekért" oktatási program keretében került sor augusztus 17-én a GYEP Alapítvány közreműködésével, a bakonyszücsi "Második Otthon" Daganatos Betegek Rehabilitációs Otthonában. A játékos programmal párhuzamban folyt az önkéntes munkavégzés is: húsz, Bakonyszücsre visszatérő, lelkes Danone munkatársunk a tikkasztó melegben, fáradhatatlan lelkesedéssel készítette el az Otthon új, közel 30 méter hosszú kerítését.

A szombat délelőtti program indításaként a GYEP-es lányok és fiúk tánccal ötvözött "bemelegítésre" ösztönözték az Otthonban nyaraló családokat, majd az éltető napsugarak befogadása után rendhagyó reklámfilmet készítettek a résztvevők. A filmek témái egytől egyig az egészséges életmódhoz és a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz kapcsolódtak, úgymint a napérlelte, aromás szilva, mint az egyik legfontosabb antioxidáns hatású gyümölcsünk, a joghurt, mely elengedhetetlen része a napi tejtermékfogyasztásunknak, valamint az éltető víz, melynek értékeit nem is kell ecsetelnünk.

A jó hangulatú filmek eljátszását követően "Egészségtivity"-re került sor, melynek során a mozgással, egészséges étkezéssel és testi-lelki harmóniával kapcsolatos szavakat kellett elmutogatni. A programot az Otthon vezetőjének, Márti néninek (Dr. Bakos Tóth Mártának) búcsúszavai zárták, finom torták kíséretében, melyek a bakonyszücsi "Második Otthon" és a Létrehozó közel másfél évtizedre nyúló együttműködését szimbolizálták.

A játékos egészségprogrammal párhuzamosan a Létrehozó húsz - kézügyességgel és lelkesedéssel is rendelkező - munkatársa hosszú, új kerítést épített az Otthon egyik telke köré. A tikkasztó melegben végzett társadalmi munka - mint eddig minden évben - az idén is hozzájárult az Otthon további szépítéséhez.

Az elmúlt 14 évben a TEGY program a leukémiás és daganatos beteg gyermekek rehabilitációját és egészséges klinikai táplálkozását segítette, mely mellett kiemelten támogatta a gyermekek és családtagjaik kezelés utáni lelki rehabilitációját. A bakonyszücsi Második Otthonban a betegségből felépült gyermekek családtagjaikkal együtt vehetnek részt egy rehabilitációs tréningen, mely a fizikai gyógyulás után abban nyújt segítséget a családoknak, hogy fel tudják dolgozni a gyakran évekig tartó kezelések okozta traumákat.

A "Tegyünk Együtt a Gyermekekért" társadalmi célú támogató program keretében az elmúlt 14 évben több mint 305 millió forinttal, ezen belül az elmúlt 11 évben a Magyar Gyermek-onkológiai Hálózatot 274 millió forinttal segítette a Létrehozó

Gyermekeink jövőjéhez nagymértékben hozzájárulhat a klímasemlegesség is. A napelem egy remek választás akkor, ha magunknak szeretnénk megtermelni a szükséges energiát otthonunk ellátására.