Nyitóoldal
 

Tegyünk együtt a gyermekekért - Interjú Dr. Garami Miklóssal

Juventus Rádió Mentőöv
2006. május 14.

Mv.: - Szép jó estét kívánok, köszöntöm a hallgatókat. Önök a Juventus Rádió Estbeszéd című műsorát hallják, melynek ma esti első vendége dr. Garami Miklós gyermekgyógyász. Jó estét kívánok!

Dr. Garami Miklós: - Jó estét kívánok, köszöntöm a hallgatókat én is.

Mv.: - Témánk egy kicsit furcsa, merthogy az Estbeszédben kicsit könnyedebb témákról szoktunk beszélgetni, viszont a múlt héten volt egy sajtótájékoztató, méghozzá egy gyermekkórházban, és ennek van egy nagyon fontos apropója, hiszen ez egy egész hosszú folyamat lesz, ami a gyermekek megsegítésére szól, méghozzá a Tegyünk együtt a gyermekekért program keretén belül. Na de én itt át is adnám a szót Miklósnak, mert ő kompetensebb ebben a témában.

Dr. Garami Miklós: - Igen, nagyon pontos az információ. Valóban Budapesten a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikáján volt ez a sajtótájékoztató, amelyen most már a hagyomány szerint ötödik éve egy Magyarországon is működő nemzetközi tej- és tejtermék-forgalmazó vállalat hirdette meg a Tegyünk együtt a gyermekekért programját. Ennek az a lényege, hogy a korábbi évekhez hasonlóan támogatja egy terméknek a profitjával a magyarországi gyermekongológiai hálózatot. Egy kicsit újszerű az idei program, hiszen korábban egy terméknek, egy hónapon keresztül történt vásárlása után 1 forintot ajánlott fel a hálózat részére. A megújult program most egy egész éven keresztül, 10 hónapon át egész pontosan, egy kiválasztott terméküket látja el ezzel a TEGY logóval és minden eladott termék után most 3 forintot ajánl föl a vállalat, és ezt teljes egészében a gyermekonkológiai hálózat költheti el megfelelően a betegek javára.

Mv.: - Az eddig összejött pénzt mire költötték?

Dr. Garami Miklós: - Valóban nagyon sok pénz jött össze. Az elmúlt 5 évben mintegy 124-125 millió forintot gyűjtöttünk össze és ezt közvetlenül a betegellátásra sikerült fordítani. Azaz, az egyes gyermekonkológiai centrumok fejlesztésére, új műszerek vásárlására, kiegészítő, életmentő berendezések vásárlására, vagy olyan mentő-szállítógépkocsi vásárlására, amivel haza tudtuk szállítani a gyerekeket például karácsony este, szilveszterkor, Mikuláskor.

Mv.: - Országos szinten működik, vagy csak Budapestre vonatkozik ez a program?

Dr. Garami Miklós: - A program országos, hiszen maga a betegség sem helyhez kötött. Ugye ma Magyarországon 5 budapesti kórházba, illetve egyetemi klinikán, valamint 5 vidéki helyen lehet gyermekonkológiai és hematológiai betegségeket kezelni. És ez a tejtermék-forgalmazó vállalat az egész országot lefedi termékével, és a felajánlásával is.

Mv.: - Értem. Nos hát én azt gondolom, hogy ez nagyon érdekes és nagyon szép dolog. Csak azért kérdeztem az imént, hogy ez országos-e, mert ugye 100 millió forint vagy 120 millió, amennyi összejött eddig, az gyakorlatilag Budapesten elég soknak tűnik, de országos viszonylatban viszont már nem annyira sok, nem annyira számottevő ez az összeg. Persze minden forint fontos.

Dr. Garami Miklós: - Igen, ezt úgy szoktuk megfogalmazni, egy ismert közmondás szerint, hogy a pohár félig van tele és félig üres. Önmagában az összeg nagyon reprezentatív. Tehát 125 millió forint az egy komoly, jelentőségteljes összeg. Ugyanakkor mondok egy példát. Egy gyermek aktív gyógykezelésére, egy leukémiás vagy agydaganatos gyermek gyógykezelése 5, akár 10 millió forintot is felemészthet. És akkor csak egyetlenegy gyerekről beszélünk.

Mv.: - Na de itt a gépekről van szó, ugye? Tehát gépek vásárlásáról van szó. Nem magáról a kezelésnek az alapanyagáról.

Dr. Garami Miklós: - Pontosan. A magyar állam ingyenesen és térítésmentesen biztosítja valamennyi rászoruló gyermek számára a közvetlen gyógykezeléshez szükség eszközöket és gyógyszereket, de minden kiegészítő, akár rehabilitációs eszközt már ilyen civil felajánlásokból tudunk megvásárolni.

Mv.: - Hány gyermek van bajban?

Dr. Garami Miklós: - Sok is meg kevés is. Aki érintett, annak számára ez egy tragikus, nagyon fontos betegség. Konkrétan válaszolva a kérdésre évente 250-300 új gyermeket diagnosztizálunk. Ez azt jelenti, hogy nullától tizennyolc éves korig évente 250-300 új leukémiás, agydaganatos, vesedaganatos, májdaganatos gyermeket diagnosztizálnak a hálózat központjai. Egy kezelés másfél-két évet vesz igénybe. Éppen ezért most jelenleg az aktív kezeltek száma több mint 2000-2500 és itt aktívan kezelt gyermekonkológiai betegről van szó.

Mv.: - Ijesztő ez az egy-másfél év...

Dr. Garami Miklós: - Ez tényleg sok. Ha csak arra gondolunk, hogy amikor bemegy a gyerek egy mandulaműtétre, két napra, vagy bemegy egy sérvműtétre, vagy egy banális kis műtétre, az is milyen megrázó a gyermek, a mama és a papa számára. Most gondoljuk el, hogy egy kezelés nélkül száz százalékban halálos, de kezeléssel nagyon jól gyógyítható betegség másfél-két évre szakítja ki a gyermeket a kis közösségből, a családból.

Kezdetét vette a 2006. évi TEGY program

Guinness Rekord kísérlet

Guiness-rekordra készülnek a Tegyünk együtt a gyermekekért program szervezői

A világ legnagyobb rajzával segítenének a beteg gyerekeknek

Tegyünk együtt a gyermekekért

Tegyünk együtt a gyermekekért!

 

Gyermekeink jövőjéhez nagymértékben hozzájárulhat a klímasemlegesség is. A napelem egy remek választás akkor, ha magunknak szeretnénk megtermelni a szükséges energiát otthonunk ellátására.