Becsöngettek!

Reméljük, hogy mindenkinek sikerült feltöltődnie a nyári szünetben. Jutott idő minden eltervezett programra. A becsöngetés már az új tanév kezdetét jelzi. Az iskolák újra megtelnek élettel.
Mi is folytatjuk rövid híreinket.

Az őszi piac tele van finomabbnál-finomabb gyümölccsel, zöldséggel. Még nem kell a mélyhűtőtt vagy konzerv változatokat használni. Almás-körtés-szilvás-szőlős-gránátalmás. Jó étvágyat mindenkinek!

Egy kis történelem

Senki sem biztos benne, de úgy vélik, hogy az emberek már több mint 10 000 évvel ezelőtt is fogyasztottak tejet.
 


Hogyan készítsük?


Citrusos joghurttorta

 Hozzávalók
 
- 3 ½ csésze finomliszt
- 2 tk sütőpor
- 2 tk szódabikarbóna
- ¼ tk só
- 2 csésze sima vagy natúr görög joghurt
- 1 tk vanília kivonat
- 1 narancs vagy citrom reszelt héja
- 1 ½ csésze barnacukor
- 3 egész tojás
- 1 csésze olivaolaj
- porcukor a tetejére

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra, majd egy kuglóf vagy tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Majd egy másik edényben keverjük össze a joghurtot, a citrusfélék héját és a vanília kivonatot.
A cukrot és a tojást habosra keverjük és hozzáadjuk az olajat, majd felváltva adagoljuk hozzá a lisztes és a joghurtos keveréket. Vigyázzunk, hogy ne keverjük túl.
Öntsük a tésztát az előkészített formába, és süssük kb.50-55 percig.
Miután kivettük a sütőből, hagyjuk pihenni kb. 10 percig.
A kihűlt tortát megszórhatjuk porcukorral, tálalhatjuk narancs- vagy citromszeletekkel.
 
Táplálkozási információ
Mennyiségek adagonként: Kalória: 430, Fehérje: 90 g, Zsír: 20 g
 
 Tippeljen!

Mióta népszerű a joghurt az Amerikai Egyesült Államokban?

Szemben a Közel-Kelettel – ahol több ezer éve –, Amerikában a joghurt az elmúlt 40-50 évben lett népszerű. A figyelem, érdeklődés erősödése az egészséges táplálkozás iránti egyre nagyobb igénynek és az elhízás elleni harcnak is köszönhető.
  


Tudta?

 Dadih/Dadiah: bivalytejből készült joghurt

Az Indonéz Dadiah/Dadih nem pasztőrözött bivalytejből készül. A tejet szobahőmérsékleten bambuszcsőben erjesztik, amit banánlevéllel zárnak le.


Ó-IÓ-CIÓ-ÁCIÓ-KÁCIÓ-AKÁCIÓ-VAKÁCIÓ!

Az iskolatáblákra mindenhol felkerült ez a várva várt szó! Elkezdődött már a szünet...
Köszönjük, hogy velünk tartottak az elmúlt hónapokban! Kívánunk sok-sok felejthetetlen élményt, feltöltődést a nyári szünetben!



Mi van benne?

A sokoldalú joghurt

Éljünk a világ bármely pontján, különböző kultúrákban a joghurt az egyik legsokoldalúbb formában használt élelmiszer az étkezések során.


Hogyan készítsük?

Grillezett csirkeszendvics zöldfűszeres joghurttal

Hozzávalók 1 adaghoz:
 - 4 dkg csirkemell filé
- 1 szelet zabkenyér
- 1 levél saláta
- 4 szelet uborka
- 1-2 karika lilahagyma
- 1/3 csésze natúr görög joghurt
- 1 teáskanál zúzott fokhagyma
- 3/4 teáskanál apróra vágott friss petrezselyem
- 1/2 teáskanál friss kakukkfű
- 1/4 teáskanál szárított oregánó
- só, feketebors ízlés szerint


Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze a zöldfűszereket és a görög joghurtot. Két evőkanálnyit vegyünk ki a keverékből, és kenjük be vele a csirkemell filészeletet, majd 15 percre tegyük hűtőszekrénybe.
Grillserpenyőben olívaolajon süssük a csirkét 6-6 percig oldalanként.
A kenyérre tegyünk 1 evőkanálnyit a joghurtos keverékből, majd rá a salátát, erre helyezzük a csirkét, a maradék joghurtöntetet, végül az uborkát és a hagymát.


Tudta?

A Labneh egy átszűrt joghurt, melyet szendvicsekhez használnak az arab országokban. A szendvicsbe tesznek olívaolajat, uborkaszeleteket, olajbogyót és különféle zöldfűszereket.
Egy másik változata, amikor a leszűrt joghurtot besűrítik és golyó formában olívaolajban erjesztik pár hétig. Ezután hagymával, hússal és dióval összekeverik, majd különböző piték tölteléke lesz vagy kebbeh golyók készülnek belőle.


.

Indul a grillszezon!

A grillezés a nyár egyik leghangulatosabb programja. Lehet hétköznap, lehet hétvégén, családi vagy baráti körben. A húsok, nyársak előkészítése, pácolása már előző nap megtörténhet. Így az aznapi ebéd, vacsora elkészítése már gyerekjátéknak tűnik.
Mi már csak egymásra kell, hogy figyeljünk, míg a parázson sülnek az ételek.

Hogyan készítsük?


Grillezett csirke citrusos joghurt pácban

Hozzávalók:

- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 narancs leve
- 1 pohár natúr joghurt
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1/4 csésze petrezselyem
- 2 tk paprika
- 1 tk apróra vágott fokhagyma
- 1/2 tk pirospaprika-pehely
- 12 db kicsontozott csirkecomb
- 1 tk só

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze: a kifacsart citrosok levét, a joghurtot, az olívaolajat, a fokhagymát és a fűszereket. Öntsünk a csirkére jó 1/2 csészényit a pácból. Ha van idő, akkor egy éjszakán át, ha nincs, akkor legalább 1-2 órán át legyen a pácban a csirke a hűtőben. Süssük a csirkét a grillen 10-12 percig, oldalanként.

Tápérték információ

Mennyiségek adagonként: Kalória: 290 | Fehérje: 28g | Zsír: 18g

Tippeljen!
Ki gyártott először kereskedelmi mennyiségben joghurtot?

1919-ben Barcelonában Isaac Carasso volt az első, aki kereskedelmi mennyiségben gyártott joghurtot: terméküket először patikákban kezdték el árulni.
Daniel Carasso, Isaac Carasso fia 1942-ben kivándorolt Amerikába és megalapította joghurtgyártó vállalatát, ahol elkezdtek gyümölcsjoghurtokat és csökkentett zsírtartalmú készítményeket is gyártani, mely akkoriban világújdonság volt.

Tudta?

A Lassi egy hagyományos ázsiai ital, amely rendkívül népszerű még Pakisztánban, Bangladeshben és Sri Lankán is. Készítése során összekeverik a joghurtot  vízzel és  fűszerekkel: A sós Lassi ízesítésére általában köményt vagy kurkumát használnak, míg az édes Lassi édesítők, gyümölcslevek és pépek, rózsavíz, sáfrány, vaj vagy más édes alapanyagok felhasználásával készülhet.
A Chaas hasonló a Lassihoz, de több vizet és kevesebb tejzsírt tartalmaz. Ízesítői a só, a koriander, a gyömbér és a zöld chili.

Egy kis biológia óra

A kiegyensúlyozott és változatos étrend során a megfelelő mennyiségű tápanyagot juttatunk be szervezetünkbe olyan arányban, hogy a testünk egészséges működését biztosítani tudjuk. Ehhez természetesen figyelni kell a zsír-, cukor- és sóbevitelt is, de mindez nem elegendő: zöldségekkel és gyümölcsökkel olyan vitaminokat, ásványi anyagokat juttathatunk szervezetünkbe, melyek nélkülözhetetlenek szervezetünk normál működéséhez. Számos egészségügyi probléma – túlsúly, elhízás – köthető a kiegyensúlyozatlan és egyoldalú étrendhez és életmódhoz, amit változatos étrenddel és rendszeres mozgással megelőzhetünk.



Még mindig a tavaszról jut eszünkbe

Azt hihetnénk, az egészségtudatos táplálkozás napjaink vívmánya. Az igaz ugyan, hogy a kiegyensúlyozott és változatos étkezést korábban nem vette körül ekkora szenzáció, ám régen is igyekeztek odafigyelni arra, mit és mennyit esznek. A kalendáriumokból nemcsak a hónap jeles eseményeit lehetett kiolvasni, hanem azt is, mit lehet és érdemes enni az adott időszakban. A mi kalendáriumunk pedig most azt jelzi, hogy sok-sok finomság, zsenge zöldségek és illatos gyümölcsök kaphatók már a piacokon.

Mi van benne?
Fehérje
Az emberi test 60%-a víz, 18%-a fehérje, 6%-a ásványi anyag és mintegy 16%-a zsír – a fehérje a 2. legfontosabb tápanyag a szervezetünkben. Mintegy 10-12 kg-fehérje található egy felnőtt szervezetében.
A fehérje hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez és fenntartásához, továbbá a normál csontozat fenntartásához. A fehérjét szervezetünk nem tudja sokáig raktározni, ezért étrendünkbe beillesztve folyamatosan gondoskodnunk kell az utánpótlásról.(Forrás: www.oneyogurtaday.com)

Tippeljen!
Ön szerint mi lehet az összefüggés Ábrahám és a joghurt között?
Többen úgy vélik, hogy az erjesztett tej titkát Ábrahám egyik angyala fedezte fel. Állítólag a rendszeres fogyasztásnak köszönhetően a pátriárka rendkívül hosszú életű és energikus volt, 175 évig élt. (Forrás: www.oneyogurtaday.com)

Hogyan készítsük?
Trópusi turmix

Hozzávalók:
- 1 kivi szeletelve
- 1 banán, apró kockákra vágva
- ½ csésze áfonya
- 1 csésze eper
- 1 csésze narancslé vagy ugyanennyi préselt narancs
- 1 csésze jégkocka
- 1-2 pohár natúr joghurt

Elkészítés:
Turmixoljuk össze a hozzávalókat, amíg krémes állagú nem lesz. Ha elkészült, töltsük poharakba, és élvezzük az ízeket.

Tudta?
Az USA-ban egyre népszerűbb az a tendencia, miszerint a fagyasztott joghurtot desszertként fogyasztják.
A fagyasztott joghurttermékek erjesztett pasztőrözött tejből készülnek (tartalmazhatnak továbbá fölözött tejet, sovány tejport és egyéb összetevőket is) – hagyományos joghurtkultúrákkal együtt, amíg el nem érik a megfelelő savasságot. (Forrás: www.oneyogurtaday.com)

Egy kis biológia óra
Mi a közös a joghurt és az oltóanyag között?
Louis Pasteur!
A francia tudós, mikrobiológus és kémikus nevéhez fűződik a pasztörizálás, a bizonyos élelmiszerek - köztük a tej - kezelése, amely része a joghurtkészítés folyamatának is. A folyamat során a tejet 70-95°C között hirtelen, rövid ideig felmelegítik, majd gyorsan lehűtik. Pasztőrözéssel csökkentik a benne lévő mikroorganizmusok aktivitását, számát.
Pasteur az immunológia területén is tudományos sikereket ért el: védőoltásokat sikerült kifejlesztenie  tyúkkolera, lépfene és  veszettség ellen. (Forrás: www.oneyogurtaday.com)

A tavaszi zöldségek igazi vitaminbombák

Most már végérvényesen beköszöntött a tavasz, gyönyörűek az üde színekben pompázó virágok és a zöldellő fák, bokrok. Színkavalkád fogad bennünket a piacokon és a boltokban is, ahol már megjelentek az első – nem melegházi – friss zöldségek, gyümölcsök. Retek, medvehagyma, spenót, spárga, sárgarépa, karalábé, sóska, pár hét múlva itt a zsenge zöldborsó és eper. Bátran válogassunk a friss idényzöldségekből, készítsünk salátákat, mártogatósokat, egyszerű főzelékeket, vagy akár nyersen, magukban is fogyaszthatjuk azokat. A jó idő pedig a szabadba csábít: vegyük elő a kockás plédet, töltsük meg a piknikkosarat és menjünk egy jó nagyot kirándulni.

Mi van benne?
B2 és B12 vitamin
A B2 és B12 vízben oldódó vitaminok hozzájárulnak szervezetünk normális anyagcseréjéhez. A B2-vitamin megvédi a sejteket az oxidatív károsodástól, fontos szerepe van a szöveti légzésben, a méregtelenítésben, a szénhidrátok anyagcseréjében, s hozzájárul az egészséges látáshoz.
A B12-vitamin elsősorban a fehérje-, szénhidrát és nitrogéntartalmú anyagok cseréjében játszik elsődleges szerepet, valamint elősegíti a vörösvértestek képzését. (Forrás: www.oneyogurtaday.com)
 
Hogyan készítsük?
Mediterrán halas taco
 
Hozzávalók a szószhoz:
- 1 pohár natúr görög joghurt
- ¼ csésze felkarikázott újhagyma
- ¼ csésze apróra vágott friss koriander
- 1 kisebb zöldcitrom
- 1-2 gerezd fokhagyma
- kevés só, bors

Hozzávalók a tacohoz:
- 1-2 szelet fehér húsú halfilé (pl. tőkehal, tilápia)
- 2 kk olívaolaj
- 2 kk kömény
- 1 kk pirospaprika
- ¼ cayenne bors
- 4-8 teljes kiőrlésű tortilla lap
- 2 csésze apróra tépkedett salátalevél
- 2 csésze felkockázott paradicsom
 
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 210 C° fokra.
2. Keverjük össze a joghurtot, az újhagymát, a koriandert, a zöld citrom kifacsart levét, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot, majd tegyük a kész szószt a hűtőbe rövid időre.
3. A halszeleteket helyezzük egy tepsibe és kenjük meg mindkét oldalát olívaolajjal. Keverjük össze a köményt, a pirospaprikát és a cayenne borsot, majd a fűszeregyveleggel kenjük be a halszeletek mindkét oldalát. Tegyük a sütőbe a halat és süssük 8-10 percig 210 C° fokon. 
4. Miután kivettük a halat a sütőből, vágjuk ketté és helyezzünk egy-egy kisebb szeletet egy-egy tortilla lap közepére. Tegyünk rá salátát és paradicsomot, majd öntsük le szósszal.
Jó étvágyat!
 
Tápérték adagonként
Kalória: 530 | Fehérje: 43 g | Zsír: 15 g

Tippeljen!
Ön szerint mitől különleges ízű a tej és a joghurt Norvégiában?

A norvégok rendkívül sok tejterméket fogyasztanak, főleg a joghurtot és az erjesztett tejet részesítik előnyben. Egyik kedvencük az ún. „Taettemjolk”. A taette réteken, mezőkön fellelhető növény, amely, ha tavasszal lelegelik a tehenek, különleges ízt ad a tejnek. A leggyakoribb joghurt Norvégiában a „Filmjolk”. (Forrás: www.oneyogurtaday.com)

Tudta?
A Kaukázusban élő iszlám népek szerint a kefir az ő „gabonájuk”, melyet Mohamed adott az ortodox keresztényeknek. Ugyanakkor szigorúan megtiltotta a terjesztését, mivel úgy gondolta, hogy útközben elveszíti „mágikus erejét”.
Marco Polo is említi a kefirt írásaiban, de a titok rejtve maradt egészen addig, míg más írások is be nem számoltak a kefir jelentőségéről. (Forrás: www.oneyogurtaday.com)

Egy kis biológia óra
A felfedezések kora
A XIX. század végén a Pasteur Intézetben dolgozó, Nobel-díjas (1908) Ilja Iljics Mecsnyikov orosz tudós ahogy  idősebb lett, egyre inkább foglalkozatta az öregedés témája és a hosszú élet „titka”. Teóriája szerint az öregedés egyik oka a bélben található mérgező baktériumok jelenléte, ezért intenzív kutatásba kezdett a témában. Tudomására jutott, hogy Bulgáriában a hegyi pásztorok között sok a százévesnél is idősebb ember, s ők főleg savanyított tejen/joghurton élnek. Ebből Mecsnyikov arra következtetett, hogy a joghurtban élő tejsavbacilus elpusztítja az általa oly veszedelmesnek vélt baktériumokat. Kitenyésztette ezen készítményekből a tej alvadását előidéző baktériumfajt és elkeresztelte bolgár tejbacilusnak, Lactobacilus Bulgaricusnak.
Noha a hosszú élet „titkának” megfejtésében Mecsnyikovot egy kissé elragadta lángoló képzelete, a dolognak mégis volt jelentősége. Egyrészt elindította a joghurtot világkörüli hódító útjára, másrészt felhívta a kutatók figyelmét a bélbaktériumok jelentőségére. (Forrás: www.ekor-lap.hu) 

Végre tavasz

A tél végével már alig várjuk, hogy a friss ízek, illatok is beköszöntsenek a konyhánkba. Tavaszra kiürülnek a tartalékaink, fáradtnak érezzük magunkat. Jól jönnek a frissítő joghurttal készült finomságok. Reggelire, ebédre vagy éppen vacsorára színes, ínycsiklandozó ételeket varázsolhatunk az asztalra, új recepteket próbálhatunk ki, de akár mi magunk is kitalálhatunk saját ételváltozatokat. Kedvünk szerint gazdagíthatjuk mindenféle finomsággal – bogyós gyümölcsökkel, idénygyümölcsökkel, házi vagy kézműves lekvárral. Mindezt pedig készítsük el a gyerekekkel. Talán az, aki eddig meg sem kóstolta a joghurtot, a saját változatát már szívesen elfogyasztja.

Mi van benne?
Kalcium
Testünk egyik legfontosabb ásványi anyaga a kalcium. Elengedhetetlen a csontok fejlődéséhez (a növekedés során), valamint a fenntartható, egészséges csontok támogatásához, stabilitásához egy életen át. De a kalcium valójában ennél is többet tesz: hozzájárul az emésztő enzimek és az izmok normális működéséhez is. (Forrás: www.oneyogurtaday.com)
 
Hogyan készítsük?
Reggeli finomság friss gyümölccsel

Hozzávalók

- 1/2 banán, apró kockákra vágva (kb. 1/3 csésze)
- 1/2 alma, apró kockákra vágva (kb. 1/3 csésze)
- 1 tk fahéj
- 1 ek méz
- 3/4 csésze vaníliás vagy natúr, alacsony zsírtartalmú joghurt
- 1/2 csésze müzli
- 1 narancs, hámozott (körülbelül 8-10 cikkre vágva)

Elkészítés
Egy tálban összekeverjük a banánt, az almát, a fahéjat és a mézet, majd magas pohárban elkezdjük rétegezni a hozzávalókat. Alulra ¼ csésze joghurt kerül, rá a banán és az alma egyharmada (kb. 2 evőkanál), ezután 2 evőkanál müzli, 2-3 narancs cikk. Ismételjük meg a rétegeket kétszer. A tetejére müzli és narancs kerül.
 
Tippeljen! Hány kg joghurt fogy Franciaországban másodpercenként?
42! Nem hihetetlen?! Franciaországban a joghurt a legtöbbet fogyasztott tejtermék. Évente fejenként több mint 21 kiló joghurtot esznek a franciák, ezzel Európában a második helyen állnak a joghurtfogyasztásban Németország mögött. Egy felmérés szerint a franciák 70 százaléka úgy gondolja, hogy a tejtermékek fogyasztása egyensúlyt teremt a szórakozás és a táplálkozás között. (Forrás: www.oneyogurtaday.com)

Tudta?
A Mongol Birodalom híres alapítója, Dzsingisz kán – a krónikák szerint – elrendelte, hogy a kumisz, a fermentált tej hadserege mindennapi étkezésének alapvető része legyen. Úgy gondolta, hogy a kumisz bátorságot önt a katonáiba és hosszú életűek lesznek. (Forrás: www.oneyogurtaday.com)

Egy kis biológia óra
Mit takar a természetes bélflóra kifejezés?
Egy felnőtt ember emésztőcsatornája közel 79 méter hosszú és átlagosan 400500 baktériumfaj népesíti be. Ezek a mikroorganizmusok alkotják a természetes bélflóránkat. Megkülönböztetjük a bélrendszerben állandóan, illetve átmenti jelleggel jelen lévő mikrobákat.
A bélflóra fő funkciói közé tartozik a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása.
Antibiotikus kezelések során a bélflóra egyensúlya felborul, ami szövődményekkel járhat, és a káros baktériumok száma megnő, illetve eltolódhat a különböző típusú bélbaktériumok aránya. Ezért nagyon fontos ilyen kezelés után a normális bélflóra visszaállítása. Célszerű az egyensúly helyreállítása érdekében ezt segítő hatásos készítményeket, úgymint prebiotikumokat és probiotikumokat alkalmazni, melyek a bélflóra leggyakoribb baktériumait igyekeznek visszatelepíteni, ilyenek például a lactobacillusok vagy a bifidobaktériumok, amelyek többek között a joghurtban is megtalálhatók. (MDOSZ, Táplálkozási Akadémia, Hírlevél, 2012/11. szám, 2014/3. szám)

Finom, egészséges és a fiatalság forrása: a joghurt

Kedves Olvasók!

Örülünk, hogy megtaláltak bennünket, és reméljük, hogy rendszeres olvasóink lesznek – mi azon leszünk. Írásainkat Önöknek, szülőknek és pedagógusoknak ajánljuk szeretettel.

Miről is olvashatnak majd nálunk?
A kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásról, a tejtermékek egészséges étrendben betöltött szerepéről, és természetesen a joghurtról minden formában. Írásainkban igyekszünk olyan érdekességekkel szolgálni és egyben ötleteket, tippeket adni arra vonatkozóan, hogyan kedveltessék meg gyermekeikkel ezt a finom és egészséges ételt/italt. Fontos, hogy a gyerkőcök minél korábban megtanulják: az extra minőségű tejből készült élőflórás tejtermékek tápanyagokban gazdagok, ideális kalciumforrásunk, valamint tejcukrot és teljes értékű fehérjéket tartalmaznak. S ne feledjük, hogy a joghurt is élet, erő, egészség!

Hogyan készítsük?
Főzéshez mindig natúr joghurtot használjunk. Recepttől függően ez lehet görög joghurt, natúr, alacsony zsírtartalmú vagy 0%-os. A görög típusú kicsit ízesebb, mint a sima joghurt, így alkalmas húspácok, salátaöntetek, mártások, krumplis ételek elkészítéséhez. Soha ne feledjük, hogy a különböző típusú joghurtoknak különböző az íze, ami befolyásolja a végeredményt.

Görög stílus
Görögországban a joghurt egyik legkedveltebb formája, amikor papíron átszűrik a joghurtot, hogy eltávolítsák belőle a savót. Így egyfajta átmenetet kapnak a joghurt és a sajt között – mindeközben megtartva a joghurt fanyar ízét.

A görög ételek – gyros, souvlaki – jól ismert kísérője a tzatziki. A leszűrt joghurthoz reszelt uborkát, olívaolajat, sót és zúzott fokhagymát adunk, majd tálalás előtt néhány órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy összeérjenek az ízek.

Tudta?
Az első joghurt Mezopotámiában készült
A történészek valószínűnek tartják, hogy joghurtot már Krisztus előtt 5-10 ezer évvel ezelőtt is ettek.
Az első joghurt Mezopotámiában „készülhetett” – ekkorra már a tejtermelő állatokat, mint például a kecskét vagy a tehenet háziasítottak. A tejet primitív körülmények között tárolták a meleg éghajlaton, és ennek következményeként fedezhették fel a joghurtot és más savanyított tejterméket.
Becslések szerint Krisztus előtt 2000 évvel az emberiség fele már fogyasztott tejterméket.

Egy kis biológia óra
ÉLŐFLÓRÁS JOGHURT
Az élőflórás joghurt készítése során a megfelelően előkészített és hőkezelt tejhez baktériumokat adnak, melyek hatására pH-csökkenés és alvadás következik be, így alakul ki a savanyított tejtermék jellegzetes állaga és íze.

A normál joghurt készítéséhez Streptococcus salivarius subsp. thermophilus és Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus meghatározott arányú színtenyészetét használják, így ezek az emberi szervezetre jótékony hatású baktériumok megtalálhatók a normál, élőflórás termékekben is, de nem olyan mennyiségben, ami biztosítaná, hogy pozitív hatásai érvényesüljenek.

A nem élőflórás savanyú tejkészítmények, például a nem élőflórás joghurt, a gyártás végén utóhőkezelésnek (melegítésnek) van kitéve, aminek hatására a benne lévő mikroorganizmusok elpusztulnak, így hosszabb ideig eltartható a termék.

TUDTA, HOGY A „YAOURT” ÉS A „YOGOURT” SZAVAK A PETIT LAROUSSE ENCIKLOPÉDIÁBAN JELENTEK MEG ELŐSZÖR 1925-BEN?

Gyermekeink jövőjéhez nagymértékben hozzájárulhat a klímasemlegesség is. A napelem egy remek választás akkor, ha magunknak szeretnénk megtermelni a szükséges energiát otthonunk ellátására.