menu footer
tegy content head

A Danone Klinikai Táplálkozási Programról

2010. 06. 30.

Magyarországon 39 évvel ezelőtt, 1971-ben jött létre a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat, amelynek fő célja, hogy összefogja az országban működő onkológiai és hematológiai betegeket ellátó intézményeket. A Gyermekonkológiai Hálózatot a Budapesten működő 3, a miskolci, a debreceni, a szegedi, a pécsi valamint a szombathelyi gyermekonkológiai és rehabilitációs központok, két magyarországi gyermek transzplantációs központ, valamit a bakonyszücsi Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona alkotják.

Hazánkban, a Létrehozó által indított „Tegyünk együtt a gyermekekért” program által biztosított támogatás az elmúlt évtized alatt közel 10.000 esetben segített a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat 3 budapesti és 6 regionális gyermekonkológiai és rehabilitációs központ munkájában, a daganatos gyermekek kezelésében illetve gondozásában.

Közismert tény, hogy Magyarországon az orvosok mintegy 250-300 daganatos beteg gyermeket regisztrálnak, a tumoros és leukémiás betegségek pedig közel 100 gyerek halálát okozzák évről évre. Arról azonban keveset tudunk, hogy a kórházba felvett beteg gyermekek 40%-a alultáplált. Ennek mértéke a benntartózkodás ideje alatt sajnos tovább nő, és az aktív kezelések idejére a daganatos betegségekkel küzdő gyermekek 36%-a súlyosan, 9%-a mérsékelten, 27%-uk pedig enyhén alultáplálttá válik. Az ok a kemo- vagy sugárterápiákban keresendő, melyek a kicsiknél erős hányingert és fokozott anyagcserét váltanak ki, ez pedig súlyvesztéséhez valamint a testtömeg és testarányok kedvezőtlen változásához vezet. Ilyenkor a gyerekek teste, sejtjei gyakorlatilag éheznek.

Amíg a kezelések alatt az alultápláltság, addig a kezelések lezárultát követően az elhízás okoz problémát a gyermekeknek és orvosaiknak egyaránt. Ennek oka az, hogy a gyermekek hormonháztartása helyreáll, a szülők pedig az egészséges és mértéktartó táplálkozás helyett hajlamosak kényeztetni az addig sokat nélkülöző gyereküket. Megdöbbentő tény, hogy a daganatos gyermekbetegségek tartós túlélőinek több mint fele lesz túltáplált vagy elhízott, amely felnőtt korban szív és érrendszeri betegségek valamint csontritkulás kialakulásához vezethet.

Emiatt döntött úgy 2008-ban a Létrehozó, hogy az immár több mint egy évtizede futó „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” program támogatási körébe integrálja a daganatos beteg gyermekek egészséges klinikai táplálkozásának támogatását is: a Klinikai Táplálkozási Programot, amelynek mind a 9 magyarországi gyermekonkológiai és rehabilitációs központ tagja.

A Klinikai Táplálkozási Program keretében először a gyermekek tápláltsági állapotát mérik fel, majd követik ún. antropometriai mérések segítségével. A vizsgálatnak része a fizikális vizsgálat, a laborvizsgálatok, a testmagasság- és a testtömeg-mérés is. Mindezek alapján, a vizsgálati eredmények figyelembevételével és folyamatos nyomon követése mellett, a gyermekek egyedi fizikai szükségletei alapján kerül kialakításra a gyermekek étrendje, dietetikus szakemberek útmutatásai és pszichológusok segítségével.

E táplálkozási program országos szintű elterjesztésében és meghonosításában lesz kiemelkedően fontos szerepe a Bakonybélben felépítendő Oktatási Centrumnak, amelynek telkét a „Tegyünk együtt a Gyermekekért” programban tavaly összegyűjtött támogatás felhasználásával az Országos Szövetség a Leukémiás és Daganatos Gyermekekért már megvásárolhatta.

A 2011. évi TEGY program új eleme, hogy, a Klinikai Táplálkozási Program részeként, a szakemberek kidolgoznak egy Komplex Táplálkozási Protokollt, mely egységes szakmai irányelveket határoz meg a daganatos beteg gyermekek kezelések ideje alatti, valamint a rehabilitáció időszakára vonatkozó klinikai és otthoni táplálására vonatkozóan. Annak érdekében, hogy a gyermekek táplálása a protokoll szerint valósulhasson meg, a 8 gyermekonkológiai központban onkológus, dietetikus, pszichológus és életmód szakértőkből álló táplálkozási szakértői team-ek alakulnak és kezdik meg működésüket. A szekértői team-ek nemcsak a gyermekek egészséges táplálkozását segítik, de a szülőknek is tanácsokat nyújtanak a gyerekek otthoni étrendjének összeállításához.

A megfelelő klinikai enterális és parenterális élelmezési programokkal a gyermekek immunfunkciói javíthatók, miközben a fertőzések aránya, a kórházban töltött napok száma, valamint a kezelések költsége és a halálozási arány csökkenthető, s nem utolsó sorban javul a gyermekek életminősége.

 

2012. 10. 08.

Hazánkban, a Létrehozó által indított „Tegyünk együtt a gyermekekért” program által biztosított támogatás az elmúlt 11 év során közel 10.000 esetben segített a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat 3 budapesti és 6 regionális gyermekonkológiai és rehabilitációs központ munkájában, a daganatos gyermekek kezelésében illetve gondozásában.

counter
00000011
counter

Gyermekeink jövőjéhez nagymértékben hozzájárulhat a klímasemlegesség is. A napelem egy remek választás akkor, ha magunknak szeretnénk megtermelni a szükséges energiát otthonunk ellátására.